ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher implicat în proiectul „Să salvăm de la uitare,,. Ceremonial religios în memoria militarilor polonezi la Cârlibaba

Pre;edintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher implicat în acțiunea „Să salvăm de la uitare”. Ceremonial religios în memoria militarilor polonezi la Cârlibaba.
„Să salvăm de la uitare” – să păstrăm vie memoria strămoșilor noștri este proiectul care a demarat luni,28 octombrie de catre Uniunea Polonezilor din România.
Proiectul presupune îngrijirea mormintelor înaintașilor polonezi 
În perioada următoare Uniunea Polonezilor din România, prin președintele  deputatul Ghervazen Longher organizează acțiunea „Să salvăm de la uitare”.
Aceasta este o acțiune anuală care are loc de obicei în a doua jumătate a lunii octombrie. În acest proiect sunt implicați copiii și tinerii din comunitățile poloneze. Proiectul presupune îngrijirea mormintelor înaintașilor noștri în perioada premergătoare lunii în care celebrăm sărbătoarea Tuturor Sfinților și Pomenirea Tuturor Credincioşilor Răposaţi. Copii și tinerii merg la cimitirele unde există locuri de veci ale
strămoșilor noștri polonezi pe care le curăță și depun o coroană, aprind o candelă și rostesc o rugăciune pentru aceștia. Scopul acestui proiect este acela de a păstra vie memoria strămoșilor noștri, printre altele a victimelor Primului și celui de-Al II-lea Război Mondial, a militanților de origine poloneză, preoților și a altor polonezi. Acesta este o deosebita oportunitate pentru a ne exprima recunoștința față de înaintașii noștri răposați.
Proiectul a început astăzi, 28 octombrie. Împreună cu copiii și tinerii comunități poloneze, conducerea Uniunii Polonezilor din România a  ajuns la mormântul militarilor polonezi de la Cârlibaba. Acolo au  participat la Sfânta Liturghie oficiată de pr. Stanislav Ioan Cucharec, capelanul polonezilor din dieceza de Iași și paroh la Solonețu Nou și pr. Mihai Balan, paroh la Pleșa. A fost apoi, curățat mormântul, si a fost   făcuta o rugăciune în memoria acestora, dar a fost  aprinsa si o candelă și  a fost  depusa o coroană de flori.
Alături de participanți s-a aflat  și președintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher.