Preşedintele României Klaus Iohannis a trimis, luni, Parlamentului, spre reexaminare, Legea pentru modificarea art. 2 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân, pe motiv că are un conţinut identic cu o lege promulgată la sfârşitul anului trecut.
Seful statului menţionează în cererea de reexaminare că legea, care i-a fost transmisă de Parlament în vederea promulgării pe 8 aprilie, are ca obiect de reglementare modificarea modalităţii prin care pot fi realizate serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân.
Potrivit articolului unic din legea supusă reexaminării, art. 2 alin. (4) din OUG 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân se modifică şi va avea următorul cuprins: „(4) Serviciile specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân pot fi realizate prin gestiune directă, gestiune delegată şi concesiune, în condiţiile legii, numai către persoane juridice care pot presta activităţi în domeniul protecţiei animalelor şi către asociaţii sau fundaţii care desfăşoară activităţi în domeniul protecţiei animalelor, potrivit statutului, cu obligaţia asigurării serviciilor medical-veterinare, contractate cu medici veterinari de liberă practică, organizaţi în condiţiile legii”.
Preşedintele Iohannis arată că, pe 11 aprilie 2023, Avocatul Poporului a formulat o obiecţie de neconstituţionalitate, invocând, printre altele, existenţa unui paralelism legislativ prin raportare la o altă lege adoptată de Parlament, dar care nu intrase în vigoare, respectiv Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân. CCR a respins ca neîntemeiată obiecţia, statuând că, deşi normele au un conţinut identic, nu există un paralelism legislativ întrucât niciuna dintre cele două legi nu se afla în vigoare la momentul controlului de constituţionalitate.
Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân a devenit lege pe 8 decembrie 2023.
Şeful statului arată că legea promulgată are un conţinut identic cu cea pentru care solicită reexaminare, precizând că, în conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, „(1) Proiectul de act normativ trebuie să instituie reguli necesare, suficiente şi posibile care să conducă la o cât mai mare stabilitate şi eficienţă legislativă. (…) (4) Pentru fundamentarea noii reglementări se va porni de la dezideratele sociale prezente şi de perspectivă, precum şi de la insuficienţele legislaţiei în vigoare”.
„Având în vedere că soluţia urmărită de legiuitor şi-a găsit deja consacrarea legislativă prin art. I pct. 2 din Legea nr. 368/2023 cu referire la art. 2 alin. (4) din OUG nr. 155/2001 şi ţinând cont de exigenţele normelor de tehnică legislativă şi de scopul funcţiei de legiferare a Parlamentului, apreciem necesară reanalizarea intervenţiei legislative întrucât legea supusă reexaminării nu mai are aptitudinea de a institui reguli noi şi necesare”, precizează Iohannis.