BREAKING NEWS

Preşedintele Consiliului European, după ce Ucraina a cerut aderarea la UE: Există „opinii diferite şi sensibilităţi” în rândul celor 27

Aderarea imediată la Uniunea Europeană, cerută luni de Ucraina, necesită un acord unanim al celor 27 de state membre, iar în prezent există „opinii diferite şi sensibilităţi” referitor la acest subiect, a afirmat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite AFP, citată de Agerpres.

Aderarea e o solicitare exprimată de multă vreme de Ucraina. Dar în interiorul UE există diferite opinii şi sensibilităţi cu privire la extindere. Ucraina va transmite o solicitare oficială, Comisia Europeană va trebui să formuleze un aviz oficial şi Consiliul se va pronunţa”, a explicat Michel.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut luni Uniunii Europene să primească de urgență Ucraina în blocul comunitar, pe baza unei proceduri speciale. Președintele este sigur că „așa este corect” și a transmis că soldații ucraineni nu luptă doar pentru țara lor, ci pentru toată Europa. Anterior, duminică seară, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat într-un interviu pentru Euronews că țara condusă de Zelenski este „una dintre noi şi o dorim în UE”, fără să menționeze însă un orizont de timp cu privire la posibila aderare.