administratieULTIMA ORĂ

Președintele CJ Suceava, Gheorghe Șoldan a anunțat că a rezolvat problema eroziunii terenului din zona Aeroportului Salcea

Astăzi s-au receptionat lucrările proiectului prin care s-a rezolvat problema eroziunii terenului din zona aeroportului de la Salcea și s-a eliminat riscul alunecărilor de teren, care puneau în pericol infrastructura aeroportuară, aproximativ 200 de gospodării din Salcea, peste câteva sute de hectare de teren, dar și calea ferată și inclusiv drumul județean din apropiere.

“A fost 

un proiect complex, cu un impact concret pentru comunitatea din Salcea, dar și pentru județ: protejează 336 de hectare de terenuri agricole, drumuri și gospodării de alunecări de teren, eroziuni și băltiri care, ani de zile, au afectat această zonă. Vă reamintesc că, în urmă cu câțiva ani aveam acolo o ravenă uriașă, care se întindea pe o distanță de peste 3 kilometri, iar autoritățile județene de atunci păreau depășite de situație. Soluția a venit de la actualul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, care era în acea perioadă președinte al Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF). El a fost cel care a demarat proiectul pentru rezolvarea problemei majore de la Salcea, problemă care se adâncea la propriu și la figurat de la o zi la alta”, a spus Gheorghe Soldan, presedinte CJ Suceava.

Astăzi, la doi ani de la începerea lucrărilor, s-au refăcut zonele afectate de ravene și gropi adânci formate de apă în timp, în urma ploilor torențiale și scurgerilor necontrolate de pe versanți. Vorbim de lucrări care s-au întins pe o distanță de nu mai puțin de 3,045 kilometri.

S-au făcut lucrări de consolidare executate din gabioane și s-au reabilitat drumuri de exploatare, s-au realizat canale de scurgere, drenaje, podețe, plantații de salcâm pentru stabilizarea solului (91.000 de puieți salcâm /30 ha), lucrări hidrotehnice în albiile pâraielor și intervenții pentru combaterea alunecărilor de teren.

Vorbim despre o intervenție de 6,3 kilometri de drumuri, 5,3 km de canale, 50 de hectare de modelări ale solului, 30 de hectare plantate cu salcâmi, 100 de hectare scarificate pentru drenaj și peste 3 kilometri de amenajări pentru combaterea eroziunii în adâncime.

Valoarea totală a lucrărilor a fost de aproximativ 45 de milioane de lei, cu finanțare asigurată de ANIF, prin Filiala de Îmbunătățiri Funciare Suceava.