Este îngrijorare mare în comunitatea religioasă din Constanța, după ce un preot apropiat al Înalt Prea Sfințitului Teodosie a intrat în comă profundă, pe fondul ingerării unei „substanțe necunoscute”. Surse medicale din Spitalul Județean vorbesc despre antigel. Preotul Cătălin Moroșan a fost internat la secția de terapie intensivă, în urmă cu o săptămână.
Potrivit familiei, preotul a fost, foarte liniștit şi calm şi nu ar fi dat semne că ar fi afectat de ceva care să-l fi condus la un gest extrem.
„Pacientul beneficiază de tratament maximal în cadrul secţiei de terapie intensivă, este în stare foarte gravă în continuare, iar medicii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte prognosticul”, a declarat Crina Kibedi, purtător de cuvânt Spitalul Județean Constanța.
Nu se cunosc motivele gestului său, dacă acesta se confirmă, dar se sție că anul trecut – în luna decembrie – preotul Cătălin Moroșan își pierduse funcția de administrator al centrului de tratament de la Costinești, iar luna trecută a fost înlocuit și din funcția de paroh.
Preotul Cătălin Moroșan este văzut ca un apropiat de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie, ei apărând în zeci de fotografii postate pe pagina de socializare al preotului, la diverse slujbe religioase, de la Constanța și Suceava.
Cătălin Moroșan a ajuns în Constanța în 2019, iar în 2020 – la doar 27 de ani – a fost numit paroh al Bisericii „Sfântul Ștefan”.
În anul următor a primit și funcția de administrator al unui centru medical de lângă mănăstirea Costineşti, pe care a pierdut-o recent. Tocmai de aceea, se crede că relațiile dintre el și IPS Teodosie s-ar fi răcit.
Arhiepiscopia Tomisului nu a făcut foarte multe comentarii cu privire la acest caz. IPS Teodosie pare ca se dezice de faptul ca preotul Catalin Morosan ii era apropiat si chiar il insotea in deplasarile pe care le facea in tara.
„Este o poveste de familie. Nu intru-n aşa ceva”, a declarat ÎPS Teodosie.
„Nu cred că există om fără supărări sau fără probleme, dar nu ca să recurgă la un gest necugetat. Scoatem din discuție lucrul acesta. În intervalul cât a fost ieșit, eu știu că pe soțul meu l-am văzut bine când a plecat, bine când a venit și apoi i s-a făcut rău. În intervalul orar în care el a fost plecat, eu nu ştiu ce s-a întâmplat. Știu doar că a ajuns o substanţă toxică necunoscută în organismul lui”, a declarat soţia preotului.
Preotul s-a născut la Suceava, comuna sa natală fiind situată lângă orașul Gura Humorului. Traseul său academic l-a adus mai aproape de orașul de pe malul mării, după finalizarea seminarului teologic, acesta continuându-și studiile în cadrul Facultății de Teologie de la Universitatea Ovidius.După absolvire, acesta s-a înscris la școala doctorală condusă de ÎPS Teodosie, ajungând în timp un apropiat și om de încredere al arhiepiscopului. Drept dovadă a strânsei relații dintre cei doi, Teodosie a oficiat slujba la cununia religioasă a lui Moroșanu, din 2019, deplasându-se până la Gura Humorului. În același an, la vârsta de 26 de ani, Cătălin Moroșan a fost hirotonit ca preot, urmând ca în 2020 să fie numit paroh al Bisericii Sfântul Arhidiacon Ștefan, lăcaș nefinalizat și care dispunea deja de alți patru preoți slujitori. Atât ÎPS Teodosie cât și preotul Cătălin Moroșan sunt din judetul Suceava, un alt factor care a condus probabil la clădirea relației strânse dintre cei doi, bine-cunoscută de public datorită zecilor de imagini în care apar împreună.
Căderea în dizgrație
Conform presei din Constanta situația a luat o întorsătură, odată cu scandalul din vară, când șoferului lui ÎPS Teodosie i s-a confiscat permisul după ce a depășit cu mult limita legală de viteză, în timp ce îl ducea pe arhiepiscop la întâlnirile sale. Acest șofer ar fi nimeni altul decât preotul Cătălin Moroșan.
Finalul anului 2022 a adus cu sine alte vești rele pentru preotul care, ieșit din favorurile lui ÎPS Teodosie, a pierdut rolul de administrator în cadrul centrului de tratament de la Costinești și a fost înlocuit din funcția de paroh al Bisericii de la Gară.
„Îi rugăm pe toți care văd această postare să înalțe o rugăciune pentru părintele. Îi rugăm și pe frații noștri preoți să scoată părticele, mâine, la slăvitul praznic al Întâmpinării Domnului!!!
«Rugați-vă unii pentru alții, ca să vă vindecați»”, au transmis preoții.