INTERNAȚIONAL

Premierul israelian vorbește cu Zelensky pentru a treia oară într-o zi, după ce a făcut naveta la Moscova, Berlin într-o încercare de mediere.

Israelul are obligația morală de a încerca să pună capăt suferinței umane în războiul din Ucraina, a declarat premierul Naftali Bennett la începutul ședinței de cabinet de duminică.

Comentariile au fost făcute la scurt timp după ce Bennett a vorbit duminică cu președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, pentru a treia oară în 24 de ore, punându-l la curent cu călătoria de o zi a premierului la Moscova, pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, și apoi la Berlin, pentru a se întâlni cu cancelarul german Olaf Scholz.

„M-am dus la Moscova și la Berlin pentru a încerca să ajut să aduc un dialog între toate părțile, cu binecuvântarea și încurajarea tuturor actorilor”, a declarat Bennett.

Bennett a spus că „chiar dacă șansele nu sunt mari”, el consideră că este „responsabilitatea morală a Israelului să facă toate încercările”, deoarece are contacte bune cu ambele părți ale conflictului.”

„Situația de pe teren nu este bună”, a adăugat el. „Suferința umană este mare și poate deveni și mai mare dacă lucrurile continuă pe calea actuală. Există israelieni care trebuie să se întoarcă acasă și comunități evreiești în suferință care au nevoie de ajutor.”

Parafrazând un cunoscut adagiu rabinic potrivit căruia „atâta timp cât lumânarea arde, există timp pentru a repara lucrurile”, a spus Bennett: „Atâta timp cât lumânarea arde – trebuie să încercăm și poate că încă mai putem acționa”.

În plus, Bennett a spus că Israelul se pregătește pentru un val mare de Aliyah, imigrația evreiască, în lumina războiului.

„Aceasta este o provocare pentru statul Israel, dar este o provocare căreia i-am rezistat în trecut, de fiecare dată”, a spus el. „Momente ca acesta, în care lumea se confruntă cu o bulversare și evreii nu mai sunt în siguranță acolo unde se află, ne reamintesc tuturor cât de important este să existe un cămin pentru evrei, oricine ar fi ei, și cât de important este că avem statul Israel.”

Comentariile lui Bennett au fost făcute la câteva ore după ce s-a întors în Israel după călătoriile sale la Moscova și Berlin.

Bennett și Zelensky au vorbit de două ori după întâlnirea cu Putin de sâmbătă, iar președintele ucrainean a fost informat înainte de întâlnire, de asemenea. Premierul l-a sunat și pe președintele francez Emmanuel Macron.

Bennett s-a întâlnit cu Scholz la cină timp de o oră și jumătate sâmbătă seara târziu, în timpul căreia au discutat despre războiul din Ucraina.

Zelensky îi ceruse lui Bennett să încerce să organizeze un summit cu Putin la Ierusalim înainte ca Rusia să-i invadeze țara și, de atunci, i-a cerut premierului israelian să medieze între Ucraina și Rusia.

Bennett și Putin au discutat despre războiul din Ucraina, inclusiv despre situația israelienilor și a comunităților evreiești ca urmare a conflictului, a declarat o sursă diplomatică.

Putin și Bennett au convenit să continue mecanismul de deconflictionare în Siria, a relatat Channel 12 News. Ierusalimul se coordonează cu Moscova înainte de loviturile aeriene asupra țintelor iraniene din Siria, unde armata rusă este forța dominantă.

De când Rusia a invadat Ucraina, Israelul a încercat să echilibreze importanța pentru securitatea națională a coordonării cu Rusia cu cea mai puternică alianță strategică a Israelului cu SUA și cu sprijinul pentru democrație și ordinea internațională.

Israelul a condamnat invazia Rusiei în Ucraina prin intermediul ministrului de externe Yair Lapid și printr-un vot în Adunarea Generală a ONU, dar Bennett a fost reticent în a spune ceva despre Rusia. În declarațiile sale recente, el și-a exprimat sprijinul pentru poporul ucrainean și a cerut negocieri.

Premierul israelian a fost primul lider al unei democrații care s-a întâlnit cu Putin de când Rusia a invadat Ucraina cu 10 zile înainte.

Bennett și-a coordonat în prealabil călătoria la Moscova cu SUA, Franța și Germania. Turcia a fost, de asemenea, informată, deoarece ruta de zbor a lui Bennett era deasupra teritoriului lor.

Bennett a plecat din Israel sâmbătă dimineața devreme pentru această călătorie, care a fost planificată după ce a vorbit miercuri cu Putin despre războiul din Ucraina.

Bennett și ministrul Construcțiilor și Construcțiilor, Ze’ev Elkin, care a servit ca translator, respectă amândoi Sabatul evreiesc. Zborul de sâmbătă indică faptul că a existat o nevoie urgentă de securitate națională.
Elkin l-a tradus pe Putin pentru prim-miniștri în cadrul întâlnirilor de peste un deceniu. Ministrul născut la Harkov are un frate în Ucraina și i s-a oferit un post în cabinetul ucrainean, în glumă, când s-au întâlnit după ce Zelensky a fost ales președinte al Ucrainei în 2019.

sursa articol: www.jpost.com