administratieULTIMA ORĂ

Premierul Ciucă la deschiderea de către Transgaz a magistralei de gaz natural Pojorâta-Vatra Dornei

Premierul Nicolae Ciucă a fost prezent astazi, la deschiderea de către Transgaz a magistralei de gaz natural Pojorâta-Vatra Dornei.

Ce a spus premierul:

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună dimineaţa! Vă mulţumesc, domnule director! Domnule președinte al Consiliului Județean, domnule primar, doamnelor și domnilor, ne bucurăm foarte mult că odată cu aniversarea a 430 de ani de atestare documentară a orașului Vatra Dornei putem să îi bucurăm atât pe cetățeni, cât și pe autoritățile locale cu un program guvernamental prin care se finalizează gazoductul care, iată, are stația în funcțiune la marginea orașului Vatra Dornei, creând astfel posibilitatea ca proiectele viitoare de alimentare cu gaze a întregului oraș să se realizeze în conformitate cu planurile autorităților locale. Am înțeles de la domnul primar că există deja lucrările demarate pe strada principală Republicii și, de asemenea, au materialele de construcții aici în proximitate, astfel încât să poată să demareze lucrările de conectare de la stație către punctele de livrare din oraș.

Sigur, sunt oportunități atât în ceea ce privește dezvoltarea și consolidarea rețelei de termie, dar există posibilități foarte importante pentru mediul de afaceri din Vatra Dornei, existând un potențial consistent pentru dezvoltarea diferitelor sectoare de activitate și, desigur, devenim mult mai atractivi atât timp cât vom avea posibilitatea să folosim gazul în orice activitate economică ce deja există în plan, așa cum am înțeles de la domnul primar.

Ceea ce cred că este important, prin finalizarea acestui gazoduct este proiectul mare, finalizarea în următorii 3 ani a proiectului mare de conectare între Regiunea de Nord-Est și Regiunea de Nord-Vest pe gazoductul care urmează să fie finalizat în 3 ani. Am înțeles de la domnul director că sunt toate elementele de planificare finalizate, urmează să înceapă lucrările, astfel încât de la Vatra Dornei să existe continuitate prin Iacobeni, Cârlibaba, Prislop, Borşa. Există de asemenea, posibilitatea ca și prin Pasul Tihuța de la Vatra Dornei către Bistrița să se realizeze un alt coridor de aprovizionare cu gaze. Acesta are ca perioadă de implementare un termen proiectat de 5 ani. Important este, din punctul meu de vedere, să îl finalizăm pe cel care leagă Vatra Dornei de Borșa. Este cel mai pretabil și cel care se va realiza în perioada de timp cea mai scurtă.

You are currently viewing a placeholder content from Youtube. To access the actual content, click the button below. Please note that doing so will share data with third-party providers.

More Information

Sunt cât se poate de interesat să vedem aceste proiecte finalizate. Ieri după-amiază am discutat cu autoritățile locale la Consiliul Județean și au fost semnate o serie de contracte care vizează atât refacerea și consolidarea Palatului Administrativ, un nou cămin studențesc pentru Universitatea din Suceava, bazinele de înot pentru municipiul Vatra Dornei. Ceea ce le-am solicitat tuturor este să le finalizeze în termen și să urmărească cu responsabilitate, pentru că este vorba de două părți care semnează un contract, fiecare este la fel de responsabil și trebuie să-și respecte angajamentele. Nu avem timp să întârziem și orice, nu i-aș zice argument, ci doar justificare în acest sens nu își are locul, pentru că sunt proiecte care țin de accesarea fondurilor europene, sunt proiecte pe care dacă nu le finalizăm la timp, pierdem bani. Nu ne putem permite încă o dată să pierdem aceste oportunități. Ca atare, domnule președinte, domnule primar, vă mulțumesc și vă felicit pentru efortul pe care l-ați făcut. Sper, în continuare, să aveți o colaborare foarte bună cu compania Transgaz. Am înțeles, domnule director, că domnul primar a stăruit pe lângă dumneavoastră cu mult timp în urmă, iată, că s-a realizat. Acum trebuie să stăruiți dumneavoastră pe lângă dumnealor să vă asigure tot ceea ce este necesar să ducem conductele acolo unde trebuie.

Ion Sterian: Domnul prim-ministru, nu numai la Suceava am avut sprijin, ci sprijinul acesta îl avem în toată țara de la toate autoritățile locale, de orice culoare politică. A contat aici foarte tare dezvoltarea sistemului național de transport.

Nicolae-Ionel Ciucă: Domnule director, este foarte important să înțelegem și să integrăm proiectele care au început la nivelul Ministerului Energiei în ceea ce privește exploatările de gaze, pentru că vom avea o capacitate de extracție mult mai mare, odată ce se demarează proiectul off-shore din perimetrul Neptun DIP. Am început vara aceasta exploatarea în perimetrul Black Sea Oil&Gas și toate acestea trebuie să se alinieze într-un fel, astfel încât capacitatea noastră de extracție, cu capacitatea de transport să permită o distribuție echilibrată la nivelul întregii țări și, desigur, să folosim această oportunitate în tot ceea ce înseamnă dezvoltarea industriei petrochimice și, desigur, acolo unde este gazul, pe baza cantităților pe care le extragem, să putem să și asigurăm exportul de gaze acolo unde este necesar. Vă mulțumesc foarte mult!