JUSTIȚIE

Predoiu, despre cazul Elenei Udrea: „Suntem într-o procedură de predare. Ministerul Justiției se implică doar la cerere”. Cât va dura până va fi adusă în țară

Ministrul Justiției Cătălin Predoiu a vorbit, astăzi, pentru prima dată, despre procedura de predare a Elenei Udrea, care a fost prinsă, joi seara, în Bulgaria, la Kulata (potrivit unor surse), aproape de granița cu Grecia, după ce a fugit din țară înainte de pronunțarea sentinței în dosarul Gala Bute, în care a primit șase ani cu executare.

Suntem în procedură de emitere a unui mandat de arestare european pe baza deciziei Consiliului JAI/2022/584. A fost emis mandatul de executare de către Tribunalul București. Pe de altă parte, mandatul a fost comunicat (…) către autoritățile bulgare și în acest moment suntem într-o procedură de predare. Urmează ca instanța bulgară să porcedeze mai departe.

E greu de spus (cât vor dura procedurile – n.r.), dar nu va dura foarte mult pentru că mandatul european de arestare este un instrument menit să urgenteze aceste proceduri. Procedurile se defășoară de la o instanță la altă instanță. Este o procedură între un stat emitent din Uniunea Europană și altul de predare, tot din UE, procedura se desfășoară pe baza acelui instrument JAI, care vizează cooperarea de la instanță la instanță, nu e implicat ministerul”, a afirmat Predoiu.

Întrebat ce se va întâmpla cu Elena Udrea în continuare, ministrul Justiției a răspuns că se va pune în excutare mandatul emis de Tribunalul București, odată ajunsă în țară, ceea ce înseamnă că va fi, practic, dusă la închisoare.

Întrebat, de asemenea, dacă există echipe trimise în Bulgaria, el a spus că Justiția nu are echipe trimise acolo pentru că nu este implicată în procedură.”Nu este în atribuția noastră de a discuta cu judecătorii din Bulgaria. Este în atribuția noastră să sprijinim acest proces, la cerere, deci dacă Tribunalul București sau instanța bulgară ne solicită sprijin furnizare de documente, așa scrie și procedura, atunci se implică și Ministerul Justiției, fiind vorba de un mandat european de arestare. Deocamndată, ea este în custodia autorităților bulgare și va fi prezentată instanței”, a explicat Predoiu.