INTERNAȚIONAL

Preafericitul Mitropolit Tihon a condus delegația Bisericii Ortodoxe din America în Ucraina. Rugăciuni pentru pace în Ucraina în războiul aflat în desfășurare. La intoarcere a poposit la Mănăstirea Putna

O delegație a Bisericii Ortodoxe din America, condusă de Preafericitul Mitropolit Tihon, a vizitat Ucraina în perioada 1 iunie – 4 iunie 2024. Delegația, care a inclus protopopul Alexander Rentel, cancelarul OCA, protopopul Nazari Polataiko și diaconul Vitali Permiakov, și-a propus să arătați sprijin și solidaritate Preafericitului Părinte Mitropolit Onufriy, credincioșilor Bisericii Ortodoxe Ucrainene (UOC) și întregului popor al Ucrainei care suferă acum din cauza agresiunii nedreapte a Federației Ruse.

Priveghere la Catedrala Cernăuți Ucraina

La 1 iunie 2024, Preafericitul Sa și delegația OCA au fost întâmpinate de Preafericitul Mitropolit Onufriy al Kievului și al Întregii Ucraine la Catedrala Pogorârea Sfântului Duh din Cernăuți. Mitropolitul Tihon a prezidat Privegherea Toată Noaptea alaturi de   Mitropolitul Onufrie membrii Sfântului Sinod al UOC, alți ierarhi UOC, membrii delegației OCA, clerul diecezan local și alți clerici vizitatori.

După citirea Evangheliei Utreniei, Mitropolitul Onufrie s-a adresat clerului și credincioșilor, salutându-l pe Mitropolitul Tihon.

Preafericirea Sa a mulțumit Mitropolitului Onufrie, clerului adunat și cernăuțenilor pentru primire și ospitalitate. El și-a reiterat „dragostea frățească neînduplecată și sprijinul pentru Preafericirea [Sa], Biserica Ortodoxă Ucraineană și întregul popor ucrainean”. Apoi i-a oferit ierarhului diecezan local, IPS Mitropolit Meletie, o icoană a Tuturor Sfinților din America de Nord. Citiți textul integral al Cuvântului Preafericirii Sale de la Cernăuți Liturghie la Mănăstirea Bancheny În data de 2 iunie 2024, Duminica Femeii Samariteană, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe din America a prezidat Sfânta Liturghie în catedrala principală a Mănăstirii Înălțării Domnului Banceni, 

Sfânta Liturghie a inclus rugăciuni pentru pace în Ucraina în războiul aflat în desfășurare. Atât la slujba de priveghere la catedrala din Cernăuți cât și liturghia de la Bancheny, au fost prezenți mulțime de  ortodocși ucraineni, mulți dintre aceștia care au cerut binecuvântarea Preafericirii Sale la intrarea și ieșirea din biserică. După liturghie, Mitropolitul Onufriy s-a adresat congregației, exprimându-și recunoștința pentru părtășia în rugăciune și sprijinul adus de Mitropolitul Tihon. Mitropolitul Onufri a oferit un dar Preafericirii Sale și a cerut ajutorul și binecuvântările lui Dumnezeu în lucrarea și viața sa. Ca răspuns, Preafericitul Mitropolit Tihon și-a reiterat sprijinul pentru Mitropolitul Onufrie, Biserica Ortodoxă Ucraineană și pentru întregul popor al Ucrainei. El a lăudat comunitatea monahală din Banceni  pentru extinderea socială ca „o demonstrație a puterii perene a credinței creștine ortodoxe”.

În același discurs, deși a afirmat dreptul și obligația Ucrainei de a se apăra împotriva agresiunii, el a cerut autorităților civile „să respecte libertatea religioasă, un proces echitabil și normele dreptului internațional”.

În aceeași zi, la Mănăstirea Banceni, Întâistătătorul OCA și delegația OCA s-au întâlnit cu Mitropolitul Onufriy și cu membrii Sfântului Sinod al UOC. Întâlnirea s-a concentrat pe dezvoltarea misiunii ortodoxe atât în ​​Ucraina, cât și în America de Nord, evidențiind unele evoluții pozitive, dar abordând și greutățile grave pe care le suferă UOC și întregul popor ucrainean în acest moment de război. Membrii delegației OCA și-au oferit impresia despre activitatea de caritate a Episcopiei Cernăuți și Bucovine. Mitropolitul Tihon a împărtășit și rezultatele donațiilor caritabile strânse la bisericile OCA, cea mai mare colecție din istoria OCA, în valoare de peste 750.000 de dolari. Acest efort de strângere de fonduri a mers pentru a sprijini eforturile umanitare ale ELEOS, lucrând cu refugiații ucraineni care au fugit în Polonia în urma invaziei ruse.

 Luni, 3 iunie, Preafericitul Părinte Mitropolit Tihon a efectuat o vizită arhipastorală în Lavra Sfântului Adormire Pochaiv (Oblast Ternopil), una dintre cele mai renumite mănăstiri din lumea ortodoxă. Preafericirea Sa a fost însoțită de membrii delegației OCA și de ierarhii Bisericii Ortodoxe Ucrainene: Mitropolitul Serhii; Mitropolitul Clement; Arhiepiscopul Iov de Shumsk, rectorul Seminarului Teologic Pochaiv; Arhiepiscopul Silvestru; și episcopul Cleopa. Întâistătătorul OCA a fost întâmpinat solemn la porțile mănăstirii de IPS Mitropolit Volodimir, Starețul Mănăstirii, frăția și studenții Seminarului Teologic Pochaiv. Preafericirea Sa a prezidat molebenul solemn dinaintea Icoanei Pochaiv a Maicii Domnului din Catedrala Adormirii Lavrei. La finalul moleben, mitropolitul Tihon și mitropolitul Volodymyr au schimbat cuvintele de salut. În cuvintele adresate frăției Pochaiv, Preafericirea Sa și-a exprimat bucuria că a făcut pelerinajul său la „una dintre cele mai faimoase mănăstiri din creștinătate și una dintre cele mai strălucitoare faruri ale Ortodoxiei din lume, al cărei însuși nume – Pochaiv – este sinonim cu cel statornic. mărturisirea credinței creștine ortodoxe”. În urma molebenului, Mitropolitul Tihon a venerat moaștele Venerabilului Iov (+1651) și Venerabilului Amfilohie (+1971) din Pochaiv și a vizitat Catedralele Sfânta Treime și Schimbarea la Față ale mănăstirii. Pe drumul de întoarcere de la Pochaiv la Cernăuți, Preafericirea Sa și delegația OCA au vizitat Schița Duhului Sfânt de lângă Lavra Pochaiv, Mănăstirea Teofanie din Kremeneț, Catedrala diecezană Sf. Sofia, Credința, Speranța și Iubirea din Ternopil și au încheiat ziua cu vizitarea arhipăstorială a Mănăstirii Adormirea din Kulivtsi, Bucovina, unde a fost primit cu căldură de către Arhiepiscopul Veniamin, starețul mănăstirii, și clerul local.

Vizită la Mănăstirile din Cernăuți

Marți, 4 iunie, mitropolitului Tihon și delegației OCA au avut un tur al reședinței istorice a Mitropoliților Bucovinei și Dalmației, ansamblu arhitectural construit în anii 1864-1882, și declarat patrimoniu mondial UNESCO în 2011. În prezent, clădirile găzduiește Universitatea Națională Cernăuți. După-amiaza, Preafericirea Sa a vizitat Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului „Horecha”, ctitorită în 1712, închisă în 1784 și reînviată abia în 1995. Preafericirea Sa a vizitat biserica istorică, construită în 1767, și a adresat cuvinte de salut către frăţie monahală. La Mănăstirea Boian, mitropolitul Tihon a fost întâmpinat de corul de copii, care a cântat în limba română și slavonă, reflectând bogata diversitate a culturii bucovinene. La biserica mănăstirii, Preafericirea Sa a cinstit Icoana „Boyanskaya” făcătoare de minuni a Maicii Domnului. În cele din urmă, Mitropolitul Tihon și delegația OCA au vizitat Mănăstirea Intrării Maicii Domnului în Templul din Cernăuți, unde și-a luat rămas bun de la Preafericitul Mitropolit Onufrie, IPS Mitropolit Meletie și altor ierarhi UOC, exprimându-și mulțumiri pentru ospitalitatea caldă și generoase. Bine ati venit. În seara zilei de 4 iunie, Preafericirea Sa și delegația OCA au plecat din Ucraina spre Mănăstirea Putna din România.