RELIGIE

Praznicul Întâmpinării Domnului, la Catedrala Arhiepiscopală din Suceava

În ziua praznicului Întâmpinării Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a slujit Sfânta Liturghie în paraclisul Catedralei Arhiepiscopale din Suceava – Mănăstirea „Sfântul Ioan cel Nou”.

Răspunsurile liturgice au fost date de membri ai Grupului psaltic „Dimitrie Suceveanu” al Catedralei Arhiepiscopale, dirijat de arhid. Ilie Leonte.

La momentul rânduit, monahul Teotim Lețcanu a fost hirotonit ierodiacon pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Suceava.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a consemnat momentele în care praznicul Întâmpinării Domnului a fost menționat de‑a lungul timpului, a reliefat cele mai importante aspecte legate de așteptarea Dreptului Simeon și a explicat de ce ducerea la templu a Mântuitorului nu a fost întâmplătoare.

Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că sărbătoarea acestei zile arată încă o dată smerenia de care a dat dovadă Fiul și a evidențiat că în biserică are loc întâlnirea omului cu Dumnezeu: „Am putea spune că ducerea la templu a Mântuitorului Iisus Hristos se circumscrie actului suprem de smerenie, început cu Întruparea şi Naşterea Sa şi culminând cu Răstignirea Sa pe Cruce şi Moartea Sa. Prin intermediul Dreptului Simeon şi al Prorociţei Ana, Iisus S‑a întâlnit cu omenirea, pentru care, de altfel, El Se întrupase. Unde S‑a întâlnit? În templu! Dumnezeu şi omul se întâlnesc într‑un loc anume, iar acesta este templul, biserica. În biserică, Hristos Se lasă purtat de braţele fiecăruia, precum odinioară de‑ale lui Simeon. Aşadar, nu evitaţi întâlnirea cu El!”