Cel mai izbitor lucru în legătură cu această vânzare este cât de amplă este. Cele mai multe piețe par să fi fost afectate, dar vânzarea pare să fie determinată în principal de sectorul tehnologic. Indicele NYSE FANG+, care urmărește cei mai mari jucători din domeniul tehnologiei, a scăzut cu puțin sub 35% de la începutul anului. Indicele mai larg NASDAQ, cu o pondere mare în sectorul tehnologic, a scăzut cu puțin mai puțin de 27% în aceeași perioadă.
Dar această scădere s-a extins și pe alte piețe. Bitcoin a scăzut cu puțin peste 27% în acest an. Aurul este în creștere de la începutul anului, dar a fost bătut din martie-aprilie. Cel mai interesant este faptul că și obligațiunile au scăzut; un ETF tipic care permite investitorilor să obțină expunere la piața de trezorerie americană a scăzut cu aproximativ 6,5% de la începutul anului.
Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple: atunci când acțiunile scad, obligațiunile ar trebui, în general, să crească. Acesta este motivul pentru care consilierii de investiții le spun investitorilor să dețină un portofoliu mixt de obligațiuni și acțiuni. Obligațiunile ar trebui să ofere un fel de asigurare pentru momentul în care piața bursieră se prăbușește.
Faptul că obligațiunile și acțiunile se mișcă împreună indică o problemă mult mai amplă: și anume, inflația și posibilitatea unei stagflații (creștere scăzută și inflație). În mod obișnuit, investitorii presupun că inflația apare atunci când creșterea economică este ridicată, dar astăzi asistăm la o inflație ridicată și o creștere scăzută.
În primul trimestru al anului 2022, rata inflației în SUA a fost de 8%, în timp ce PIB-ul real s-a contractat cu 1,4%. Piețele discutau de mult timp despre posibilitatea ca stagflația să se instaleze, dar faptul că săptămâna trecută am văzut cifre atât de slabe privind PIB-ul, în timp ce inflația este atât de ridicată, a provocat o panică pe piețe.
Situația nu pare a fi grozavă. După luni de blocaje, politicienii noștri au găsit noi motive pentru a interveni agresiv în economiile noastre, iar acest lucru provoacă monstrul stagflației – războiul din Ucraina pare să le fi oferit un cec în alb pentru intervenții stângace. Având în vedere că inflația se află în fruntea sondajelor în ceea ce privește preocupările alegătorilor, mi se pare greu de înțeles unele dintre aceste acțiuni.
Încă nu putem numi definitiv stagflația. Trebuie să vedem ce se va întâmpla în lunile următoare, dar cu siguranță pare a fi o posibilitate. Într-un astfel de mediu, cei care dețin economii vor fi pedepsiți. Pur și simplu nu există nicio clasă de active garantate care să asigure randamente de investiții tangibile într-un astfel de climat.
Ce se întâmplă cu economia reală? Cei care au portofolii mari de acțiuni vor simți durerea acestor pierderi. Acest lucru se poate transfera asupra consumului – un fenomen pe care economiștii îl numesc „efectul de bogăție”. Dar, în condițiile în care inflația face ravagii, oamenii vor dori, de asemenea, să se debaraseze de lichiditățile lor în declin și să cumpere produse înainte ca prețurile să crească și mai mult. Din nefericire, următoarele câteva luni vor fi într-adevăr foarte dificile.
sursa articol:unherd.com