SĂNĂTATE

Postul intermitent crește speranța de viață a oamenilor?

Este adevărat că restricția calorică în zile alternative prelungește viața? Medicii au atribuit în mod anecdotic îmbunătățiri într-o varietate de stări de boală postului alternativ, inclusiv astm, alergii sezoniere, boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, osteoartrita, boli infecțioase, cum ar fi ciuperca unghiilor de la picioare, boala parodontală și infecțiile virale ale tractului respirator superior, afecțiuni neurologice, cum ar fi sindromul Tourette și boala Meniere, fibrilația atrială și bufeurile legate de menopauză. Cu toate acestea, efectul real asupra bolilor cronice rămâne neclar.

Postul alternativ a fost pus la încercare pentru astm la adulții supraponderali. Simptomele și controlul legate de astm s-au îmbunătățit semnificativ, la fel ca și calitatea vieții acestora, inclusiv măsurători obiective ale funcției pulmonare și ale inflamației, îmbunătățiri semnificative ale fluxului de aer de vârf, îmbunătățiri semnificative ale dispoziției și energiei. Dar, greutatea lor s-a îmbunătățit și ea – aproximativ o scădere de 19 kilograme în 8 săptămâni – astfel încât este greu de identificat efectele specifice postului, dincolo de beneficiile la care ne-am putea aștepta de la pierderea în greutate prin orice mijloace. Pentru cel mai remarcabil studiu privind postul alternativ, trebuie să ne întoarcem cu mai bine de o jumătate de secol în urmă.

Constatările din 2017 privind colesterolul au fost cele mai îngrijorătoare date pe care le-am putut găsi despre postul alternativ. Cea mai seducătoare a fost publicată în Spania cu 61 de ani mai devreme, în 1956. Titlul studiului se traduce prin „Dieta de foame în zile alternative în alimentația persoanelor în vârstă”. Inspirați de datele care se publicau despre prelungirea vieții prin restricție calorică pe șobolani de laborator, cercetătorii au împărțit 120 de rezidenți ai unui azil de bătrâni din Madrid în două grupuri. Șaizeci de rezidenți au continuat să mănânce dieta obișnuită, iar ceilalți șaizeci au fost puși la un post modificat în zile alternative. În zilele impare ale lunii, aceștia au mâncat o dietă obișnuită de 2.300 de calorii, iar în zilele pare au primit doar o jumătate de kilogram de fructe proaspete și un litru de lapte, estimate la aproximativ 900 de calorii. Acest lucru a continuat timp de trei ani. Așadar, ce s-a întâmplat?

De-a lungul studiului, 13 au murit în grupul de control, față de numai 6 în grupul cu post intermitent. Dar aceste cifre au fost prea mici pentru a fi semnificative din punct de vedere statistic. Ceea ce a fost foarte semnificativ a fost numărul de zile petrecute în spital. Rezidenții din grupul de control au petrecut un total de 219 zile la infirmerie, în timp ce grupul care a ținut post alternativ a adunat doar 123 de zile. Acest lucru este considerat o dovadă solidă a faptului că postul alternativ poate îmbunătăți durata de sănătate și, eventual, chiar și durata de viață a unei persoane, însă trebuie luate în considerare câteva avertismente. Nu este clar cum au fost repartizați rezidenții în grupurile lor respective. Dacă, în loc să fie randomizate, persoanele mai sănătoase au fost plasate din greșeală în grupul de post intermitent, acest lucru ar putea denatura rezultatele în favoarea lor. De asemenea, se pare că directorul studiului a fost, de asemenea, responsabil de deciziile medicale la azil. În acest rol, el ar fi putut fi în mod inconștient influențat în favoarea spitalizării mai multor persoane din grupul de control. Având în vedere progresele înregistrate în reglementarea experimentelor pe oameni, este greu de imaginat că un astfel de studiu ar putea fi efectuat în prezent; astfel, s-ar putea să nu știm niciodată dacă astfel de rezultate impresionante pot fi reproduse.

sursa articol: nutritionfacts.org