SUA

Poluarea provenită din exploatările miniere din Florida, un motiv de îngrijorare odată cu uraganul Ian

Resturile poluate ale industriei de extracție a îngrășămintelor fosfatice din Florida, mai mult de 1 miliard de tone în „grămezi” care seamănă cu iazuri uriașe, riscă să prezinte scurgeri sau alte tipuri de contaminare atunci când uraganul Ian va ajunge la țărm în acest stat, spun grupurile de mediu.

Florida are 24 de astfel de grămezi de fosfogips, majoritatea concentrate în zonele miniere din partea centrală a statului. Aproximativ 30 de milioane de tone din aceste deșeuri ușor radioactive sunt generate în fiecare an, potrivit Institutului de cercetare industrială și a fosfaților din Florida.

„Un eveniment de furtună majoră precum cel care ne pregătește poate inunda instalațiile cu mai multă apă decât pot suporta iazurile în aer liber”, a declarat marți, într-un e-mail, Ragan Whitlock, avocat al grupului de mediu Center for Biological Diversity.

„Suntem extrem de îngrijorați de impactul potențial pe care uraganul Ian îl poate avea asupra instalațiilor de fosfați din tot statul”, a adăugat Whitlock.

O scurgere în martie 2021 la o stivă numită Piney Point a dus la eliberarea a aproximativ 215 milioane de galoane de apă poluată în Golful Tampa, provocând moartea masivă a peștilor. Oficialii de stat, supravegheați de un administrator judiciar numit de instanță, lucrează cu un credit de 100 de milioane de dolari pentru a închide acea locație cu probleme de lungă durată.

„În ultimele șase luni, administratorul judiciar a făcut progrese semnificative în vederea închiderii instalației”, au declarat luni avocații guvernatorului Ron DeSantis într-un document depus la tribunal.

Dar Centrul pentru diversitate biologică, care a intentat un proces împreună cu alte grupuri pentru a închide Piney Point, a precizat că 4,5 milioane de galoane suplimentare de apă uzată au fost eliberate în Tampa Bay în luna august.

„Pericolul iminent și substanțial pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea și siguranța oamenilor reprezentat de Piney Point nu a fost diminuat” de când un judecător a ordonat o suspendare de șase luni în acest caz.

Se așteaptă ca uraganul Ian să atingă miercuri sud-vestul Floridei, înainte de a traversa statul – foarte aproape de multe dintre coșurile de ghips.

Înregistrările Departamentului de Stat pentru Protecția Mediului arată că Piney Point are o capacitate de precipitații de aproximativ 24 de inci (60 de centimetri). O altă instalație din zona Tampa Bay, operată de gigantul de fosfați Mosaic Co. are o capacitate de precipitații de puțin peste 22 de centimetri (9 inch).

O deversare ar putea deteriora grav râurile și alte zone umede din apropierea coșurilor de fum, potrivit lui Jim Tatum de la grupul non-profit Our Santa Fe River.

„Resursele acvatice și vegetative valoroase nu se refac niciodată complet după o deversare”, a scris Tatum pe site-ul organizației. „Pe măsură ce noroiul puternic acid și radioactiv își croiește drum spre apele receptoare, ecosisteme acvatice întregi sunt afectate”.