Poliţiştii vor fi testaţi pentru consumul de droguri, atât la admitere, cât şi anual, în perioada carierei. Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a făcut, miercuri, o serie de anunţuri care îi priveşte şi pe poliţişti.
„Instituim obligativitatea testului antidrog în cadrul examenului medical pentru admiterea MAI, precum și anual, în timpul carierei. Instituim obligativitatea polițistului de a se supune testării pentru determinarea comportamentului simulat și testarea antidrog și alcool pe timpul serviciului, a declarat Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, potrivit UMPMV.
Ministerul Afacerilor Interne doreşte introducerea unor reglementări în lege prin care poliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, arme sau la denunţarea unor fapte de corupţie să poată primi bonificaţii, a anunţat, miercuri, secretarul de stat în MAI, chestor general de poliţie Bogdan Despescu.
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a anunțat mai multe propuneri legate de prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, scrie umpmv.eu, site-ul Uniunii Militarilor și Polițiștilor „Mihai Viteazul”, al cărei președinte este Gabriel Oprea, președinte UNPR, fost vicepremier pentru securitatea națională și ministru de interne și al apărării.
Bogdan Despescu a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, mai multe propuneri legate de prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri.
“Pe parcursul săptămânilor precedente s-a derulat un amplu proces de consultare cu specialiști din domeniu și, totodată, au fost valorificate dezbaterile din spațiul public, dezbateri pe temele actuale, astfel că astăzi va putem prezența un pachet de măsuri care abordează integrat prevenirea și combaterea traficului și consumului de droguri, aspecte conexe, atât activităților de combatere, dar și siguranței rutiere. Totodată, vizăm aspecte ce țin de integritatea personalului Ministerului Afacerilor Interne. Prin acest pachet de măsuri urmărim amendarea mai multor acte normative”, a explicat secretarul de stat în MAI, chestorul de poliție Bogdan Despescu, potrivit umpmv.eu.
O propunere importantă în planul măsurilor propuse se referă la dezvoltarea conceptului de Poliție Canină
„Astfel, am cerut specialiștilor din cadrul Centrului Chinologic Sibiu să crească numărul echipelor canine specializate în domeniul drogurilor care vor acționa în mod constant în aeroporturi, Portul Constanța și în principalele puncte de trecere a frontierei de stat. Pentru anul 2024 numărul planificat fiind de 50 de echipe canine, iar în anii următori, numărul acestor echipe va fi în creștere, astfel încât să acoperim nevoia națională”, a precizat chestorul general de poliție Bogdan Despescu.
“Pachetul de măsuri propune pedepse adecvate pentru traficanţii de droguri, respectiv înăsprirea condiţiilor în care infractorul poate beneficia de reducerea pedepselor. Pot beneficia de reducerea pedepselor doar cei care conduc la capturarea unor cantităţi mai mari de droguri sau similare cu cele care fac obiectul faptei sale. În prezent, legea oferă posibilitatea ca un traficant prins, de exemplu, cu 10 kilograme de droguri să beneficieze de reducerea pedepselor dacă denunţă o persoană ce face trafic de droguri cu 500 de grame”, a spus Despescu, potrivit umpmv.eu.