ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Sindicatul Europel, semnal de alarmă/Polițiștii sunt nemulțumiți de uniforma de iarnă; după câteva spălări, materialul se deteriorează

În ultima perioadă, pe lângă tăierile de salarii cauza de ordonanța Trenuleț, polițiștii se confruntă cu o altă problemă: proasta calitate a uniformelor. În acest sens, sindicatul Europol a atras atenția asupra acestui lucru. Cosmin Andreica, șeful Europol, a vorbit ziariștilor despre aceste probleme. Andreica a declarat că a fost făcut un chestionar, completat de aproximativ 7.000 de polițiști, prin care aceștia și-au manifestat părerea despre uniforme.

Uniforma de polițist, care costă 7.500 de lei, s-a deteriorat după ce a fost spălată la o temperatură de 40 de grade Celsius și literele s-au dezlipit

Șeful Europol a transmis că situația este una dezastruoasă în privința uniformelor: „O să prezentăm situația centralizării unor chestionare pe care le-au completat aproximativ 7.000 de polițiști, din toate domeniile, referitoare la percepția lor față de uniformă. După centralizarea a 70% din răspunsuri, situația este dezastruoasă în privința percepției oamenilor față de uniformă. Tu ca angajator să nu îți dai interesul ca oamenii care folosesc uniforma zilnic să fie mulțumiți de ea este inadmisibil. La finalul anului 2024, IGPR a prevăzut 62 de milioane de lei, pentru achiziția până în 2027 a uniformelor. Polițiștii în acest fel sunt prejudiciați de două ori: nu mai primesc banii pe haine dar primesc și o uniformă pe care nu o pot purta. Și atunci ajung să-și cumpere ei, să-și improvizeze elementele de uniformă din niște materiale care sunt decente, în primul rând din perspectiva calității lor“, a transmis Cosmin Andreica.

Cosmin Andreica a vorbit și despre faptul că IGPR nu dorește ca aceste probleme să fie aduse în prim plan:

În primul rând, instituția nu își dorește să știe că are uniforme cu probleme. Practic, la acest moment avem nenumărate sesizări și se văd pe comentariile de pe Facebook. Adică oamenii nu se feresc să spună acest lucru. Există situații când au mers colegii la logistică și au refuzat să primească uniforma degradată, pe motiv că nu au alta să le dea în schimb. Adică colegii au fost descurajați să sesizeze astfel de situații, iar noi, când postăm ceva cu uniformă, veți vedea în comentarii cum spun colegii, și eu, și eu, și eu, și eu. De aceea, am făcut această analiză de percepție, inclusiv cu privire la degradările pe care le-au suferit elementele de uniformă pe care le-au primit colegii și, din ce am văzut, șase din zece polițiști au menționat că au avut degradări ale uniformei. Noi am întrebat polițiștii, în special cei în uniformă, care au completat chestionare, și cei de la Judiciar. Cei de la Judiciar au purtat uniforma cu ocazia alegerilor, de exemplu, la paza secțiilor, o zi, două. Probabil că într-o zi, două nu s-a întâmplat nimic. În sezonul estival am avut scandalul cu cămășile colegilor care au fost detașați, au primit două, trei tricouri și le-au spălat de 5 – 6 ori și au început să se decoloreze și să se descompună. Producătorul garantează 15 spălări. Colegii de la mare spălau în fiecare zi tricoul, deci teoretic, într-o lună acel tricou nu mai avea nici un fel de garanție cu privire la calitatea pe care o are“, a încheiat Andreica.

„Nu, nu este un puzzle, dar nici fake news cum ar spune Poliţia Română! Însă ar putea reprezenta celebrul joc de societate „Scrabble” la care vă invităm să vă alăturaţi în încercarea de a reconstrui POLIŢIA, căci acesta era textul aplicat pe cămaşa unuia dintre colegii noştri”, au scris reprezentanţii Sindicatului Europol pe Facebook.