Atenție la conducerea bicicletelor pe drumurile publice!. Este recomandarea polițiștilor suceveni.
La 27.07.2023, orele 12:15, un tânăr în vârstă de 19 ani, din com. Vulturești, se deplasa cu bicicleta, pe DC 13 din com./sat Boroaia, din direcția Bogdănești-Boroaia, moment în care s-a dezechilibrat și a căzut de pe bicicletă în șanțul de pe partea dreaptă, conform direcției sale de mers.
Biciclistul a suferit leziuni și escoriații și i-au fost acordate îngrijiri medicale la fața locului de către un echipaj SMURD, după care a fost transportat la Spitalul mun. Fălticeni pentru investigații suplimentare.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.
La data de 27.07.2023, în jurul orelor 1335, o femeie de 37 ani, din orașul Gura Humorului, în timp ce conducea bicicleta pe str. Ștefan cel Mare, de pe raza localităţii Gura Humorului, din direcţia Frasin către Păltinoasa, s-a dezechilibrat, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers căzând pe partea carosabilă.
În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a biciclistei, care a fost transportată la Spitalul Orăşenesc Gura Humorului.
Femeia a fost testată cu aparatul etilometru, rezultatul fiind de 0,00 mg/l alcool pur în aerul expirat.
S-a întocmit dosar penal privind infracțiunea de „vătămare corporală din culpă”.
Recomandări privind circulația pe drumurile publice a BICICLIȘTILOR:
În cele mai multe dintre cazuri, biciclistul este singura persoană implicată în evenimentul rutier care suferă leziuni, aspect care crește importanța purtării echipamentului de protecție, ce poate diminua sau împiedica rănirea biciclistului.
– Utilizați casca de protecție și vesta reflectorizantă, pentru a vă proteja şi pentru a creşte vizibilitatea în deplasările pe drumul public.
– Reamintim obligaţiile legale pentru biciclişti, referitor la limita de vârstă, de 14 ani, pentru deplasarea cu bicicleta pe drumurile publice, obligaţia de a folosi vesta reflectorizantă şi elementele din echiparea bicicletei, precum şi regula de a purta casca de protecţie şi de deplasare pe partea dreaptă a drumului atunci când participă la traficul rutier.
– Recomandăm ca pentru cei care învaţă mersul pe bicicletă, în special copii, să utilizeze exclusiv trasee special amenajate sau în afara drumului public. În special copiii de vârste mici să fie sub supravegherea părinţilor, pentru a fi instruiţi şi a se obişnui cu regulile de deplasare în traficul rutier.
– Nu creați suprize în trafic, manevrele bruște şi schimbarea direcţiei de deplasare să fie făcute doar după o asigurare temeinică.
– Traversarea drumului pe trecerea pentru pietoni să nu fie făcută pe bicicletă, ci mergând pe lângă aceasta, după ce, în prealabil, v-aţi asigurat că intenţia de a traversa a fost observată de conducătorii auto şi că aceştia pot opri în condiţii de siguranţă.
Atenție! Nerespectarea normelor privind circulația bicicletelor sau a trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni, respectiv 4-5 puncte amendă (580 – 725 de lei).
Nerespectarea normelor privind dotarea bicicletelor sau a trotinetelor electrice se sancționează contravențional cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv 6 – 8 puncte amendă (870 – 1.160 de lei).
Alege Viața! Respectați legea când conduceți bicicletele pe drumurile publice!