Activități de distribuire ghiozdane și rechizite și măsurile pentru creșterea gradului de siguranță în zona unităților de învățământ în vederea începerii noului an școlar 2024 – 2025
La data de 06.09.2024, începând cu ora 12:00, la Școala Gimnazială Constatin Morariu din comuna Pătrăuți s-au desfășurat activități de marcare a debutului anului școlar 2024/2025, incluzând acțiuni cu elevi și cadre didactice (distribuire de ghiozdane, rechizite, produse de igină, dulciuri) dar și o prezentare a măsurilor dispuse la nivelul Inpectoratului de Poliție Județean Suceava pentru creșterea gradului de siguranță a elevilor.
Atât la activitățile intercative cât și la conferința de dezbatere au fost prezenți reprezentanți ai IPJ Suceava, ISJ Suceava, autorități locale dar și ong-uri și asociații.
- Activitățile intercative în cadrul campaniei de prevenire a abandonului și absenteismului școlar ”Să aducem copiii la școală”.
O parte distinctă în spectrul delincvenţei juvenile şi a violenţei în mediul şcolar o constituie abandonul şcolar şi absenteismul şcolar, prime etape în dezvoltarea unui comportament delictual. Fenomenul trebuie tratat şi abordat în mod aparte datorită specificului indus de mediul de desfăşurare, impactul social şi emoţional şi repercursiunile în dezvoltarea psihică şi mentală a minorului.
Abandonul şi absenteismul şcolar sunt primii paşi făcuţi de tineri către delincvenţă. Sunt situaţii în care inclusiv părinţii, datorită problemelor financiare, decid ca tinerii sa nu mai urmeze cursurile şcolare. Din păcate stopează astfel dezvoltarea personală a copiilor şi generează o creştere a gradului de expunere la fenomenul infracţional.
De asemenea, segregarea școlară și fenomenul de bullying manifestat prin prisma unor diferențe contrastante în ceea ce privește posibilitățile financiare ale unor copii din familii fără posibilități materiale, duce la repulsie față de mediul școlar și ulterior la absenteism și abandon.
Pentru reducerea acestui fenomen polițiștii suceveni împreună cu asociații nonguvernamentale și alți factori activi din viața comunității desfășoară activități de responsabilizare și conștientizare, beneficiari fiind copiii din familii cu posibilități financiare reduse, iar pe termen lung, întreaga comunitate.
În data de 06.09.2024, ultima zi din vacanța de vară, înaintea începerii anului școlar 2024/2025, polițiștii suceveni împreună cu Asociația „EUROACTIV” și Fundația ”Mâinile Milei” România au derulat o acțiuni de distribuire a peste 100 de ghiozdane echipate cu rechizite școlare și dulciuri în cadrul campaniei sociale ”Să aducem copiii la școală”. Scopul campaniei și al activității este integrarea sau reintegrarea în sistemul de educație a copiilor din medii defavorizate și prevenirea abandonului școlar și marginalizarea socială.
Acțiunea s-a desfășurat în data de 06.09.2024, la nivelul mai multor unități de învățământ, peste 100 de copii din familii cu posibilități financiare reduse au primit ghizdane școlar echipate, rechizite și dulciuri.
Polițiștii suceveni au reamintit elevilor dar și părinților participanți importanța educației în formarea și evoluția tinerilor. Totodată, au fost promovate o serie de recomandări importante pentru dezvoltarea copiilor și pentru eliminarea tendințelor discriminatorii.
,,Părinții au fost sfătuiți să discutate cu copiii astfel încât să înțeleagă că a fi înalt, scund, dolofan, slab, negru sau alb nu este o glumă, nu râdem de alți copii indiferent de aspectul fizic, etnie, rasă, naționalitate sau religie.
Copiii să nu excludă colegii doar dacă nu au aceleași oportunități ca ceilalți; explicați-le că valoarea fiecarui copil nu este dată de prețul îmbrăcămintei sau al telefonului pe care îl au, ci de nivelul de cunoștințe pe care le acumulează, de modul în care interacționează cu ceilalți.
Părinții trebuie să se asigure că îmbrăcămintea copilului la școală este decentă și adecvată unei instituții dedicate învățaturii, și nu îl expune unor riscuri, atât în școală cât și pe drumul de la și spre aceasta; asigurați-vă și explicați copilului că expunerea propriei imagini sau a altora pe rețelele de socializare poate implica riscuri atât pentru sănătatea emoțională cât și pentru siguranța fizică.
Alcoolul și substanțele interzise fură suflete și ucid vise!
Învățați-i pe copii să fie empatici cu colegii lor, să iși ajute colegii la nevoie sau să împartă pachețelul cu cei care nu au primit de acasă; explicați-le că tachinarea doare, iar glumele sunt cele la care râde și cel care a făcut-o și cel căruia i s-a făcut gluma,, a transmis IPJ Suceava prin purtătorul de cuvânt, comisar șef Ionuț Epureanu.