ACTUALITATEBREAKING NEWSLOCAL

POLIȚIȘTII RECOMANDĂ ,,MOȘULUI” ATENȚIE SPORITĂ LA CUMPĂRĂTURILE ON LINE .ATENȚIE LA ….. ,,MAGIA” CRĂCIUNULUI

ATENȚIE LA ….. ,,MAGIA” CRĂCIUNULUI!Se apropie Crăciunul, perioada cu cele mai multe cumpărături pentru cadouri, iar realizarea cumpărăturilor online a devenit din ce în ce mai ușoară, tot mai mulți cumpărători orientându-se spre comerțul online. ,,Moșul” își aprovizionează și el tot mai des sacul de codouri utilizând mijloacele moderne.

Pentru a veni în sprijinul cetățenilor dar și al ,,Moșului”, polițiștii suceveni fac o serie de recomandări privind comerțul on-line:

– Cumpăraţi de la comercianţii cunoscuţi sau cautaţi informaţii în legătură cu aceştia, pentru a vă asigura că au o reputaţie bună şi sunt de încredere; de asemenea, verificați cu atenție site-ul înainte de a cumpăra un produs, pentru a vă asigura că site-ul sau produsul, nu este unul fals;

 

– Bunurile sau serviciile oferite la prețuri derizorii pot avea costuri adiționale suplimentare, pot să nu beneficieze de garanție, pot proveni din furt sau pot să nu corespundă caracteristicilor, motiv pentru care vă sfătuim să evitați achiziția în astfel de condiții;

 

– Nu cumpărați produse oferite prin email (poștă electronică) nesolicitate;

 

– Cumpărați numai de pe site-uri care utilizează metode de plată securizateși evitați tranzacțiile când sunteți conectat la rețele wi-fi publice.

 

Semnale de alarmă  la ,,ofertele” ce ar trebui să vă trezească suspiciuni:

 

– sună prea bine pentru a fi adevărat (exact ca în zicala ,,Ceea ce sună prea bine ca să fie adevărat, chiar așa și este!”)

– de regulă se solicită răspunsul urgent;

– mesajul electronic are atașat un hyperlink (o legătură electronică către o pagină/un formular electronic) sau un document – nu deschideți documentele atașate;

– expeditorul este unul neobișnuit sau care  disimulează o instituție sau o autoritate a statului.

 

În contextul comerțului on-line, atenționăm despre metodele utilizate pentru sustragerea datelor personale, prin intermediul unor mesaje, fie în format electronic, prin SMS-uri sau chiar prin intermediul unor apeluri telefonice.

 

Unul dintre scopuri ar putea fi obținerea datelor personale, pentru utilizarea ulterioară, situațiile putând ajunge  inclusiv până la accesarea neautorizată a conturilor și sustragerea banilor din conturile bancare, transmiterea unor viruși pentru controlarea de la distanță a telefonului /calculatorului infectat ori ștergerea datelor și distrugerea unităților de memorie, sau, prin prezentarea ca adevărată a unor fapte nereale, obținerea frauduloasă a unor sume de bani (din ultima categorie face parte și metoda cunoscută sub denumirea ,,Accidentul”, dar și altele, ce pot întruni elementele constitutive ale infracțiunii de înșelăciune, conform art. 244 din Codul Penal).

 

sursa:IPJ Suceava