Poliţişti, vameşi şi inspectori au fost complici la o fraudă de 13 milioane de euro adusă statului, prin contrabandă cu ţigări şi materiale pirotehnice! Într-o operaţiune-mamut, ofiterii antimafia au făcut 80 de percheziţii în aproape un sfert de ţară. Printre cei călcaţi de mascaţi este şi aşa numitul Rege al Artificiilor, care spune însă că nu are niciun amestec în acest caz.
50 de indivizi au primit mandat de aducere la DIICOT. Printre ei ar fi si unul din şefii de la Poliţia de Frontieră din Călăraşi. Un alt agent al Poliţiei Arad şi mama lui, inspector Antifraudă au ajuns şi ei să dea explicaţii procurorilor Antimafia. Au fost săltaţi chiar din vila lor. Complice ar fi fost şi un al doilea inspector ANAF care – în schimbul unor sume de bani – închidea ochii în timpul controalelor la diferite firme.
Anchetatorii au scotocit şi cel mai mare depozit de materiale pirotehnice din ţară
Ancheta a durat doi ani. În luni în şir de filaje şi descinderi, poliţiştii au reuşit să captureze peste 38 de milioane de ţigartwe, 64 de tone de tutun contrafăcute şi peste 8 tone de materiale pirotehnice care au intrat ilegal in tara. Procurorii au aflat că reţelele trecuseră de graniţele României si au desfiinţat trei fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă. Una în Cehia şi două aici. La noi în ţara, infractorii acţionau din vestul până în estul ţării. Contrabanda se făcea în 14 judeţe plus Capitala.
Anchetatorii au scotocit si cel mai mare depozit de materiale pirotehnice din ţară, din Săcălaz, deţinut de cel supranumit „Regele Artificiilor”. Managerul depozitului susţine insa că nu are nicio implicare în acest caz. „Mergând la unul acasă i-a găsit şi artificii şi ţigări, ce au zis? Hai să facem o extindere că poate găsim. N-au găsit absolut nimic. Nu există evaziune fiscală, nu există un pachet de ţigări. Eu nu fumez şi nu agreez ţigările!”, a declarat Dan Pintilie, manager depozit de artificii. La nivel naţional, comerţul ilicit a ajuns un fenoment tot mai greu de combătut. În piaţa Obor din Capitală, de exemplu ţigările de contrabanda sau contrafcute se vand de ani de zile.
Vânzarea ţigărilor de contrabandă aduce un prejudiciu statului de aproape două milioane de euro în fiecare lună. În ultimele 9 luni, poliţiştii au confiscat peste 100 de miloane de astfel de ţigări netimbrate, vândute ilegal. O captură de două ori mai mare faţă de anii trecuţi. Numai anul trecut, 170 de indivizi au ajuns după gratii pentru contrabandă cu ţigări.
Comunicat DIICOT:
Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara împreună cu polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IGPR și ai Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din IPJ Arad, pun în aplicare astazi, 79 de mandate de percheziție domiciliară pe raza județelor Arad, Suceava, Dolj, Călărași, Sibiu, Iași, Teleorman, Mehedinți, Timiș, Braşov, Covasna, Argeş, Ilfov, Constanţa și a municipiului București, într-o cauză ce vizează destructurarea a două grupuri infracţionale organizate autohtone, dar cu ramificaţii transfrontaliere în Cehia, Bulgaria și Ucraina, constituite în scopul săvârșirii infracțiunilor de contrabandă cu ţigarete, produse accizabile (tutun) și materiale explozive (pirotehnice) şi spălare a banilor.
Cercetările efectuate au reliefat că, în perioada 2022 – 2024, membrii celor două grupuri infracționale au procurat bunurile accizabile din afara României, le-au introdus fraudulos în țară (cu complicitatea sau susținerea unor funcționari din cadrul autorităților publice), transportat și depozitat , în scopul valorificării pe piața neagră.
Pe parcursul administrării probatoriului au fost indisponibilizate cantităţile de 38.019.640 ţigarete (din care peste 24.000.000 pe parcursul a 12 acțiuni de prindere în flagrant), 64 tone tutun pentru fumat, 8,3 tone de materiale pirotehnice şi au fost desfiinţate 3 fabrici clandestine de ţigarete de contrabandă, două aflate pe teritoriul României şi una în Cehia.
Prejudiciul cauzat bugetului consolidat al statului prin activitatea infracţională a celor două grupuri se ridică la suma de 12.740.000 euro.
Sunt puse în executare peste 50 de mandate de aducere emise pe numele suspecţilor, din care patru sunt funcționari publici cu statut special, audierile fiind realizate la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Timișoara.
Acţiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor Inspectoratului General al Poliției Române şi structurilor subordonate din teritoriu și jandarmilor Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroului Tehnic și de Criminalistică al D.I.I.C.O.T și Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.