JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Poliţişti de frontieră judecaţi pentru decontarea de servicii fictive de cazare. Curtea de Apel Suceava a amânat decizia pentru 2 septembrie în cazul a trei ofițeri din care doi sunt angajați ai Poliției de Frontieră Suceava

Curtea de Apel Suceava a amânat decizia pentru 2 septembrie în cazul a trei polițiști de frontieră din care doi la Suceava.

Pe 23 noiembrie 2023, Curtea de Apel Suceava a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru care inculpatul apelant Asaftei Daniel a fost condamnat în primă instanță , din infracţiunea de înşelăciune prev. de art. 244 al. 1 şi 2 Cod penal în participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prevăzut de art. 52 al. 3 Cod penal, cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, raportat la dispoziţiile art. 297 alin. 1 Cod Penal.

Aceeasi instanță a schimbat încadrarea juridică a faptelor pentru care Bostă Pavel Cristian a fost condamnat în primă instanță, din infracţiunea de complicitate la infracţiunea de înşelăciune prev. de art. 48 alin. 1 Cod penal rap. la art. 244 alin. 1 şi 2 Cod penal în complicitate la participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prevăzută de art. 48 alin. 1 rap. la art. 52 al. 3 Cod penal, cu aplicarea art. 13 ind. 2 din Legea 78/2000, raportat la dispoziţiile art. 297 alin. 1 Cod Penal. Definitivă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
ASAFTEI DANIEL, ofițer de poliție la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră-Garda de Coastă Constanța, pentru săvârșirea infracțiunilor de: participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și uz de fals,
BOSTĂ PAVEL-CRISTIAN, ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Suceava, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la participație improprie la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite și instigare la infracțiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată,
AGA GHEORGHE, ofițer în cadrul Poliției de Frontieră Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul lunii noiembrie 2020, inculpatul Asaftei Daniel, ofițer de poliție la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră-Garda de Coastă Constanța, i-ar fi solicitat unui cunoscut, coinculpat în dosar, să îi procure și să îi trimită o factură pentru servicii fictive de cazare în județul Suceava, în vederea decontării frauduloase. Acceptând propunerea, acesta din urmă l-ar fi determinat pe un coleg ce deținea, împreună cu familia, o pensiune în localitatea Putna, județul Suceava să emită o factură și o chitanță pentru servicii fictive de cazare, pe numele primului menționat, documente pe care le-a transmis prin poștă. Inculpatul Asaftei Daniel ar fi depus documentele pentru decontare la Garda de Coastă Constanța, primind suma de 1.450 lei.

Procurorii au beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție din cadrul DGA-Serviciul Județean Anticorupție Suceava.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava.