ACTUALITATEBREAKING NEWS

Polițiști de frontieră bănuiți că ar fi pactizat cu traficanții de țigări

Descinderile organizate de procurorii DNA la Botoșani au vizat Sectorul Poliției de Frontieră Rădăuți – Prut. În urma perchezițiilor efectuate, câțiva dintre angajații acestei structuri urmau să fie conduși la audieri.

„Conducerea Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iasi acordă sprijin anchetei demarate de către DNA, în vederea clarificării situaţiei de fapt. Precizăm că aceste situaţii reprezintă cazuri izolate şi că instituţia noastră desfăşoară, atât independent, cât şi împreună cu alte structuri, activităţi menite să identifice şi ulterior să îndeparteze din sistem persoanele care prin comportament şi atitudine nu sunt demne de statutul de poliţist”, au transmis reprezentanții ITPF Iași.

Ieri, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) –Secția de combatere a infracțiunilor asimilate celor de corupție au descins în Botoșani în cadrul unei operațiuni transfrontaliere, ce vizează presupuse infracțiuni asimilate celor de corupție și contrabandă, comise în perioada februarie-aprilie 2022.

„În cursul zilei de 05 mai 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în șapte locații dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul domiciliile/sediile unor persoane fizice și juridice situate pe raza județului Botoșani”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de DNA.

În cauză procurorii Direcției Naționale Anticorupție cooperează în cadrul unei echipe comune de anchetă cu Procuratura Anticorupție din Republica Moldova. Echipa comună de anchetă beneficiază și de sprijinul Eurojust – Agenția Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală.

„Membrii grupării aveau roluri bine determinate, iar pentru a pune în aplicare activitatea infracțională aceștia operau în comun cu o altă grupare care prelua marfa, transbordată prin contrabandă. Pe parcursul a șase luni a fost cercetată activitatea infracțională a grupării criminale. Perioadă în care s-a documentat cinci livrări controlate a țigărilor pe segmentul „verde” al frontierei de stat. În acest sens, fiind acumulate probe relevante și desfășurate rețineri în flagrant”, au precizat procurorii anticorupție din Republica Moldova.

Potrivit acelorași surse, anchetatorii au stabilit că suspecții „au întreprins acțiuni de corupere a angajaților Poliției de Frontieră, ca ultimii să le asigure trecerea ilegală a frontierei de stat prin zona „verde” (alte locuri decât cele prevăzute pentru traversarea frontierei)”. Procurorii moldoveni au informații că polițiștii de frontieră erau remunerați pentru organizarea fiecărei treceri clandestine, sumele oscilând între 4000-7000 euro.

În prezent, de către echipa de documentare sunt desfășurate 12 percheziții în mai multe localități din regiunea de nord a Republicii Moldova, fiind reținute patru persoane.

Suspecții sunt cetățeni ai Republicii Moldova, cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani și sunt bănuiți că procurau și depozitau marfa în apropierea frontierei ca ulterior să o transporte ilegal peste frontiera de stat,potrivit monitorul de botosani.