JUSTIȚIEULTIMA ORĂ

Polițist de frontieră trimis în judecată de DIICOT Suceava. Ce acuzații i se aduc

Instanța a respins ca nefondată, cererea inculpatului de încetare a obligaţiei de a nu exercita profesia de agent de poliţie de frontieră în cadrul structurilor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi de a nu desfăşura activităţi specifice poliţiei de frontieră.

Tribunalul Suceava a constatat   legalitatea şi temeinicia măsurii preventive a controlului judiciar luată prin ordonanţa nr.123D/P/2020 din data de 03.04.2023 emisă de D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Suceava, faţă de inculpatul BODÎRLĂU ILIE ,  trimis în judecată pentru comiterea infracţiunilor de: ,,constituirea unui grup infracţional organizat în modalitatea sprijinirii”, prev. de art. 367 alin. 1 şi alin. 2 din C. pen., „folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite în formă continuată” prev. de art. 12 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C. pen. (6 acte materiale) şi ,,folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, dacă fapta este săvârşită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite în formă continuată” prev. de art. 12 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 35 alin. 1 din C. pen. (3 acte materiale), toate 3 (trei) cu aplicarea art. 38 alin. 1 din C. pen.

Instanța menține măsura controlului judiciar 

În baza art. 348 Cod procedură penală rap. la art. 207 alin. 4 Cod procedură penală, menţine măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul BODÎRLĂU ILIE. În baza art. 215 alin. 1 şi 2 Cod procedură penală pe durata măsurii controlului judiciar inculpatul Bodîrlău Ilie trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară şi la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat, b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară şi instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei, c) să se prezinte la Poliţia Oraşului Vicovu de Sus, jud. Suceava, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie ori de câte ori este chemat, d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a judecătorului de cameră preliminară şi a instanţei de judecată, e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu inculpatul Ungurean Mihai, f) să nu exercite profesia de agent de poliţie de frontieră în cadrul structurilor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi să nu desfăşoare activităţi specifice poliţiei de frontieră, g) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenta, h) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. În baza art. 215 alin. 3 Cod procedură penală atrage atenţia inculpatului Bodîrlău Ilie că în caz de încălcare cu rea credinţă a obligaţiilor menţionate se poate lua faţă de el măsura arestului la domiciliu sau a arestării preventive, organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa – Poliţia Oraşului Vicovu de Sus, jud. Suceava, având obligaţia de a verifica periodic respectarea de către inculpat a măsurii preventive şi a obligaţiilor ce i s-au impus. În temeiul art. 215 alin. 5 Cod procedură penală, măsura se comunică inculpatului Bodîrlău Ilie, Poliţiei Oraşului Vicovu de Sus, jud. Suceava, IPJ Suceava- Serviciului de Investigaţii Criminale – Biroul de supravegheri judiciare, Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date Bucureşti, Poliţiei de Frontieră Române şi Serviciului Public Comunitar Pentru Evidenţa Paşapoartelor Simple Suceava. În temeiul art. 242 alin. 1 Cod procedură penală respinge, ca neîntemeiată, cererea formulată de inculpat vizând revocarea măsurii preventive a controlului judiciar.

În baza art. 215 alin. 9 Cod procedură penală, respinge, ca nefondată, cererea inculpatului de încetare a obligaţiei de a nu exercita profesia de agent de poliţie de frontieră în cadrul structurilor Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi de a nu desfăşura activităţi specifice poliţiei de frontieră. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi pentru procuror. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 27.09.2024.