ACTUALITATELOCAL

Politia Suceava/FESTIVALUL DEEP IN THE FOREST 2025 LA FINAL – DISTRACȚIE FĂRĂ INCIDENTE

Festivalul de muzică Deep in the Forest de la Corlata din perioada 12 – 13 iulie 2025 s-a încheiat fără incidente. Mii de tineri și nu numai, s-au bucurat în cele două zile de festival, de muzică bună și dar și de temperaturile ceva mai scăzute având în vedere locația de desfășurare.

Totul în limitele normalității, decenței și legalității, printr-o măsuri comune eficiente ale organizatorului în colaborare cu instituțiile cu atribuții în domeniu.

Având în vedere faptul că în perioada următoare pe raza județului se vor desfășura și alte manifestări sociale și artistice, dar și faptul că mulți suceveni se vor deplasa la diverse festivaluri organizate la nivel național, polițiștii vă transmit o serie de recaomandări și informații în scopul prevenirii consumului de droguri și a problemelor asociate acestei problematici:

  • drogul – este substanţa licită sau ilicită al cărei consum (din motive medicale sau din alte motive)  determină fenomene de dependenţă şi toleranţă. Ex: alcoolul, tutunul, tranchilizantele, amfetaminele, cannabis, cocaina, opiul şi derivaţii săi, methadona, LSD, solvenţii.
  • dependenţa – este fenomenul caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea drogului, ignorând consecinţele în plan fizic, psihologic şi social, în scopul obţinerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de disconfort generată de întreruperea consumului substanţei respective.
  • sevrajul – denumit şi „sindrom de abstinenţă” reprezintă un ansamblu de simptome fizice şi psihice, ce apare la întreruperea administrării unei substanţe psihoactive, la administrarea unei doze insuficiente din această substanţă sau după administrarea unui medicament cu proprietăţi antagoniste faţă de cea psihoactivă.

Aspecte de ordin legislativ

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea unor drepturi.

Introducerea sau scoaterea din țară, precum și importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 7 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

Dacă faptele prevăzute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe sau a unui local ori a oricărui alt loc amenajat, în care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea unor drepturi.

Doar pentru siguranța ta!

Ne dorim ca experiențele tale la festivaluri sau alte manifestări publice să fie cele pe care să le ții minte pentru clipele frumoase!!! De aceea ne dorim să fii atent la riscurile provocate de consumul substanțelor psihoactive.

Toate drogurile sunt periculoase, nu există droguri care să fie inofensive. Cea mai sigură cale de a evita riscurile este de a nu consuma droguri. Cei mai mulți participanți la festivaluri nu consumă substanțe psihoactive, dar știm că se poate întâmpla … și atunci…

Înțelegerea legii

În România deținerea, transportul, punerea în vânzare, vânzarea, oferirea sau alte operațiuni cu droguri sunt ilegale. Toate evenimentele publice au măsuri stricte de securitate care includ: controlul corporal, al bagajelor și câini special antrenați pentru depistarea substanțelor interzise. La evenimente publice cu număr mare de participanți, poliția poate verifica oamenii chiar și înainte de a ajunge la festival; în gări, aeroport sau în alte puncte de oprire. Dacă se găsesc droguri asupra ta, în orice cantitate, poți fi reținut de polițiști și nu ți se mai permite accesul în festival.

sursa:IPJ Suceava