GENERAL

Politia Suceava/ 136 de sancțiuni contravenționale în valoare de 32.265 lei

Doar în cursul acestei săptămâni, pe raza județului Suceava doi pietoni au decedat în accidente rutiere, alte două persoane fiind rănite grav și aproape zilnic se înregistrează evenimente rutiere cu implicarea acestei categorii de participanți la trafic.

Astfel, indisciplină pietonală și neacordarea de prioritate pietonilor sunt printre principalele cauze ale accidentelor rutiere.

Săptămânal polițiștii organizează acțiuni cu utilizarea autospecialelor neiscripționate și cu utilizarea tehnicii video  omologate pe raza întregului județ pentru creșterea gradului de siguranță rutieră.

Acțiunile au în principal rol preventiv și de responsabilizare a participanților la trafic, însă pentru identificarea celor care încalcă legea și pun în pericol viața și integritatea fizică a persoanelor.

 

         Serviciul Rutier Suceava și Poliția Municipiului Fălticeni au organziat acțiuni punctuale în perioada 09 – 11.02.2022 pe perioade scurte și determinate de timp în principalele zone cu risc de accident.

               În cadrul acțiunilor au fost aplicate în total 136 de sancțiuni contravenționale în valoare de 32.265 lei.

              Cele mai multe sancțiuni, respectiv 75 dintre acestea au fost aplicate pietonilor pentru traversare neregulamentară sau prin loc nepermis.

              Totodată, șoferilor le-au fost reținute 10 permise de conducere.

              Au fost reținute și 9 certificate de înmatriculare și a fost constatată o infracțiune de conducere fără permis.

Polițiștii reamintesc că trebuie să manifestăm o atenție sporită ca pietoni și șoferi cu privire la respectarea legislației în permanență și nu doar prin raportare la eventualele sancțiuni pe care le putem primi din partea polițiștilor.

Mai importantă decât aceste sancţiuni este viaţa noastră şi a copiilor noştri pe care ar trebui să o preţuim mai mult, respectând cu stricteţe legea.

 

În aceste condiţii poliţiştii reamintesc pietonilor să nu traverseze drumurile publice decât prin locurile marcate sau semnalizate cu indicatoare, respectiv trecere de pietoni sau semafor. Traversarea se face perpendicular pe axul drumului, după o asigurare temeinică în ambele părţi. În lipsa indicatoarelor rutiere (trecere de pietoni sau semafor), chiar dacă în anumite locuri traversarea este permisă, pietonii nu au prioritate! Strada nu se trece în fugă iar după coborârea din mijloacele de transport în comun, traversarea este recomandată numai după plecarea acestora din staţie şi nu se face prin faţa sau spatele unor vehicule parcate pe stradă. Circulaţia pietonală se face doar pe trotuare sau, în lipsa acestora, pe poteci laterale sau cât mai aproape de marginea stângă a drumului. Iar şoferii sunt sfătuiţi să acorde atenţie sporită şi să reducă viteza în apropierea trecerilor de pietoni.

 

Totodată le reamintim șoferilor că sancţiunile aplicabile prevăzute de O.U.G. 195/2002 republicată privind circulaţia pe drumurile publice nu sunt deloc neglijabile.

Şoferii care nu acordă prioritate pietonilor sunt pasibili de suspendarea dreptului de a conduce vehicule pe o perioadă de 30 zile, riscând şi o sancţiune contravenţională de  4 – 5 puncte amendă (punctul amendă are o valoare de 145 lei). De asemenea, pietonii care nu traversează strada regulamentar se expun unei sancţiuni contravenţionale de 2 – 3 puncte amendă.