Guvernul României a adoptat ordonanța de urgență care include actualizarea salariului de grad și a normei de echipare, pentru personalul MAI, urmând publicarea urgentă în Monitorul Oficial. Datorită acestei OUG, protestele anunțate de sindicatele din Poliție se amână pentru data de 9 mai, protestatarii solicitând plata actualizată a normei de hrană. Astfel, norma de hrană nu a mai fost actualizată din anul 2018. Ca un paradox, Poliția Locală care teoretic nu ar trebuie să beneficieze de această normă, beneficiază de 48 de lei în timp ce Poliția Română primește doar 34 de lei, suma plafonată la nivelul anului 2018.
Cosmin Andreica, președintele sindicatului Europol, a vorbit, cu reporterii Replica, despre toate revendicările polițiștilor, despre un eventual protest, putându-se ajunge până la boicotarea alegerilor.
Președintele Europol crede că suma pentru norma de hrană ar trebui actualizată: „A fost aprobat OUG-ul de către Guvern, așteptăm publicarea în Monitorul Oficial. La acest moment am luat decizia de a proroga data protestelor, pentru că, deși vorbim de un cuantum al sumei plătite vreodată de Guvern pentru restanțele pe care le avem de 15 ani încoace, în continuare, în ceea ce privește norma de hrană suntem în situația ridicolă în care aceasta este plafonată la nivelul anului 2018. În acest timp, Poliția Locală care s-a folosit de legislația noastră ca să-și tragă și pe partea lor această normă de hrană, beneficiază de valoarea actualizată. În privința normei de hrană, este un mecanism automat. Norma de hrană este stabilită printr-un aport caloric pe care polițistul trebuie să îl aibă. Acesta este tradus prin produse alimentare, care au un preț. Pe baza datelor INS, de fiecare dată când diferențele de preț pe coșul valoric pe care noi îl avem, sunt mai mari de 5%, legea spune că norma de hrană se actualizează. De-a lungul timpului am avut și moment în care a fost actualizată pe minus. În acest moment norma de hrană este 48 de lei, iar noi avem în plată suma de 34 de lei, suma plafonată la nivelul anului 2018. Totuși, la Poliția Locală se plătește 48 de lei, cu toate că ei nu au prevederi în acest sens. ”
În privința protestelor, acestea au fost amânate până de pe 9 iunie, cu o lună înainte de alegerile locale și cele europarlamentare: „Noi, la începutul săptămânii acesteia, am avut o listă cu 4000 și ceva de participanți, având în vedere că, în acest moment, cuantumurile de care vor beneficia polițiștii din salariul de grad sunt între 800-1100 net vom proroga pe 9, ziua Europei, cu o lună înaintea alegerilor și vom protesta pentru plata actualizată a normei de hrană. Iar după protest luăm în considerare și boicotarea alegerilor prin diferite măsuri de gherilă, donări de sânge, refuz de a păzi secțiile de votare, nu de alta dar această obligație de pază a secțiilor este mai mult o cutumă, pentru că polițiștii și militarii sunt trimiși peste tot. Credem că numărul de colegi care vor dori să protesteze va fi mult mare. Este pervers și ipocrit din partea guvernului să vină cu creșteri salariale suplimentare față de cele prevăzute de legea salarizării în timp ce înregistrează restanțe. Să înțeleagă toată lumea că nu e vorba despre majorări salariale ci de restanțe. Noi avem șapte elemente salariale care sunt plafonate, prorogate sau suspendare. Nici nu vrem să ne fie plătite de pe o zi pe alta de aceea am și amânat pentru norma pentru a acorda timp pentru ca Guvernul să opereze plata acestora. Cea mai reprezentativă este compensația de chirie, care a rămas la nivelul de 378 de lei, în primele șase luni după ce a terminat școala de poliție și care datează din 2009. ”
În concluzie, Poliția Locală e mai brează decât Poliția Română, primind o sumă mult mai mare drept normă de hrană. O fi corect?!