ACTUALITATELOCALULTIMA ORĂ

Poliția Județeana Suceava. Bărbat reținut în arest pentru violență intrafamilială și 3 ordine provizorii de protecție emise de către polițiști într-o singură zi

Bărbat reținut în arest pentru violență intrafamilială și 3 ordine provizorii de protecție emise de către polițiști într-o singură zi.

La data de 29.01.2024, ora 11:00, Poliția municipiului Vatra Dornei a fost sesizată prin plângere de către o femeie din comuna Șaru Dornei, jud. Suceava, cu privire la faptul că la data de 27.01.2024, fiul său a amenințat-o cu acte de violență și ulterior a lovit-o.

Cu ocazia efectuării verificărilor, s-a stabilit că femeia locuiește împreună cu fiul său într-un imobil situat pe raza comunei Șaru Dornei.

La data de 27.01.2024, în jurul orelor 13:00, pe fondul consumului de alcool, bărbatul a provocat scandal la domiciliul comun, a amenințat-o pe mama sa, după care a lovit-o.

În cauză, a fost completat formularul de evaluare a riscului, rezultând faptul că există risc iminent asupra vieții și integrității victimei, motiv pentru care s-a dispus emiterea ordinului de protecție provizoriu împotriva fiului agresor.

Totodată,  femeia a depus plângere prealabilă pentru comiterea infracțiunilor de ,,Violența în familie”, faptă prev. de art. 199 alin. 1 Cod penal, rap. la art. 193 alin. 1 din Cod penal și  „Amenințarea” faptă prev. de art. 206 alin. 1 din Cod penal, fiind întocmit dosarul de cercetare penală.

            În urma probatoriului administrat, polițiștii au dispus reținerea față de fiul agresor pentru durată de 24 de ore, acesta fiind introdus la Centrul de  Reținere și Arest Preventiv din cadrul I.P.J. Suceava.

 

La data de 29.01.2024, în jurul orei 21.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc au fost sesizați de către o femeia din mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava cu privire la faptul că frații ei, au gresat-o fizic.

In urma verificărilor efectuate s-a stabilit că în ziua de 29.01.2024, în jurul orei 20.30, cei doi frați ai femeii, care se aflau în stare avansată de ebrietate au început să facă scandal și să se lovească reciproc.

Sora lor a intervenit să aplaneze conflictul însă a fost și aceasta lovită în timpul altercației.

In cauza a fost completat formularul de evaluare a riscului și întrucat a fost întrunit punctajul necesar a fost emis un ordin de protectie provizoriu pentru o perioadă de 5 zile împotriva celor doi frați agresori.

În cauză a fost întocmit dosar penal cu privire la infracţiunea de „Violenţă în familie”, faptă prev. şi ped. de art. 199, alin. 1 raportat la art. 193, alin. 1 din Codul Penal și ”Amenintare”, faptă prev și ped de art. 206, alin.1 din Codul Penal.

 

La data de 29.01.2024, în jurul orei 23.00, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Câmpulung Moldovenesc au fost sesizați de către o femeie din mun. Câmpulung Moldovenesc, jud. Suceava cu privire la faptul este agresată fizic de soțul ei.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că în ziua de 29.01.2024, în jurul orei 22.30, bărbatul care se afla sub influența băuturilor alcoolice a avut un conflict cu soția sa  și a lovit-o.

Femeia a fugit în bucătărie și a încuiat ușa, de unde a apelat SNUAU 112 pentru a solicita sprijin, echipajul de poliție deplasându-se de îndată la fața locului și asigurând intervenția.

În cauza a fost completat formularul de evaluare a riscului si intrucat a fost întrunit punctajul necesar a fost emis un ordin de protectie provizoriu pentru o perioadă de 5 zile față de bărbat.

În cauză a fost întocmit dosar penal cu privire la infracţiunea de „Violenţă în familie”, faptă prev. şi ped. de art. 199, alin. 1 raportat la art. 193, alin. 1 din Codul Penal

 

Polițiștii reamintesc că ordinul de protecție provizoriu se emite pe loc, pentru o perioadă o perioadă de cel mult 5 zile.

 

Acesta conține o serie de măsuri, dintre care:

-evacuarea temporară a agresorului din locuința comună, indiferent dacă este proprietar sau nu;

-reintegrarea victimei, și/sau, după caz, a membrilor familiei acesteia, în locuința comună;

-obligarea agresorului la păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia ori față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate;

-interzicerea oricărui contact, inclusiv telefonic, prin corespondență sau orice alt mijloc, cu victima;

-obligarea agresorului de a preda poliției armele deținute.

 

Ordinul de protecţie provizoriu va cuprinde şi menţiunea că încălcarea oricăreia dintre măsurile dispuse constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

 

Dacă prin ordinul de protecţie provizoriu s-a luat măsura evacuării temporare a agresorului, iar acesta nu are asigurată cazarea din altă sursă, va fi informat și orientat către centrele rezidenţiale care oferă cazare pentru persoanele fără adăpost sau adăposturile de noapte, gestionate de autorităţile administraţiei publice locale, sau orice alt loc adecvat. În situaţia în care agresorul solicită cazarea într-un centru rezidenţial din categoria celor menţionate mai sus, acesta va fi condus de către echipa mobilă (echipa mobilă = reprezentanți ai serviciului public de asistență socială).

 

Obligaţiile şi interdicţiile dispuse împotriva agresorilor prin ordinele de protecţie provizorii devin obligatorii imediat după emiterea acestora, fără somaţie şi fără trecerea vreunui termen.

 

Perioada de 5 zile se calculează pe ore, adică 120 de ore de la momentul la care s-a emis ordinul de protecţie provizoriu.

 

Ordinul de protecţie provizoriu se comunică agresorului şi victimei.

 

Ordinul de protecţie provizoriu se înaintează de către unitatea de poliţie din care face parte poliţistul care l-a emis, pentru confirmare, parchetului de pe lângă judecătoria competentă în a cărei rază teritorială a fost emis, în termen de 24 de ore de la data emiterii.

 

Procurorul de la parchetul competent decide cu privire la necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie în termen de 48 de ore de la emiterea ordinului de protecţie provizoriu.

 

În cazul în care constată că nu mai este necesară menţinerea măsurilor de protecţie dispuse, procurorul poate dispune motivat încetarea măsurilor de protecţie, cu menţionarea momentului de la care acestea încetează. Procurorul comunică acest lucru de îndată unităţii de poliţie care a înaintat ordinul de protecţie provizoriu, care ia măsuri pentru informarea imediată a persoanelor ce făceau obiectul acestuia.

 

Dacă procurorul confirmă necesitatea menţinerii măsurilor de protecţie dispuse de organul de poliţie prin ordinul de protecţie provizoriu, va aplica o rezoluţie cu caracter administrativ pe exemplarul original al acestuia.

 

Procurorul va înainta apoi ordinul de protecţie provizoriu (OPP cu o durată de 5 zile), însoţit de documentele care au stat la baza emiterii şi confirmării acestuia, judecătoriei competente în a cărei rază teritorială a fost emis, însoţit de o cerere pentru emiterea ordinului de protecţie.

 

Durata iniţială (de 5 zile) pentru care a fost dispus OPP se prelungeşte, de drept, cu durata necesară îndeplinirii procedurii judiciare de emitere a ordinului de protecţie OP, cu informarea agresorului despre acest fapt.

 

Ordinul de protecţie provizoriu (OPP) poate fi contestat la instanţa de judecată competentă în termen de 48 de ore de la comunicare.

 

Ieșirea dintr-o relație violentă nu este ușoară. Agresorul fie nu recunoaște cât de grav este comportamentul lui, fie promite că se va schimba dacă este iertat și sprijinit de familie. De cele mai multe, recurge la șantaj emoțional și învinovățește pe alții pentru situația în care a ajuns familia.

 

Indiferent de ce strategie de control aplică abuzatorul, victima trebuie să știe că are dreptul la o viață demnă, că există instituții și organizații neguvernamentale care o pot ajuta să rezolve criza. Există resurse disponibile pentru femeile abuzate și bătute, inclusiv adăposturi, centre de formare pentru specializarea într-o profesie, servicii juridice și de îngrijire a copiilor.

sursa:IPJ Suceava