INTERNAȚIONAL

Poliția a tras asupra protestatarilor de la fabrica din Haiti, rănind trei persoane: AP

Associated Press afirmă că împușcăturile din Port-au-Prince au avut loc în momentul în care a început o nouă grevă de trei zile organizată de muncitorii din fabrici.

Bărbați purtând uniforme de poliție au tras într-un grup de persoane la un protest în capitala haitiană, după ce mii de muncitori haitieni din fabrici au lansat o nouă grevă pentru a cere salarii mai mari decât cele anunțate de premierul haitian la începutul acestei săptămâni.

Associated Press a relatat că i-a văzut miercuri pe bărbați trăgând din interiorul unei mașini cu numere de înmatriculare de poliție, rănind cel puțin trei persoane, inclusiv doi jurnaliști care acopereau evenimentul.

Un purtător de cuvânt al poliției nu a putut fi contactat imediat de AP pentru comentarii, iar starea persoanelor rănite nu era imediat clară.

Anterior, poliția a tras cu gaze lacrimogene în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre în ei și au folosit camioane pentru a bloca un drum principal în apropierea aeroportului internațional din Port-au-Prince.

A fost prima zi a unei greve de trei zile organizată de muncitorii din fabrici, care au închis și un parc industrial la începutul acestei luni pentru a protesta față de salariul lor, care atunci era de aproximativ 500 de gourde (4,80 dolari) pentru nouă ore de muncă pe zi.

Evoluțiile au loc pe fondul înrăutățirii condițiilor economice și politice din Haiti, în urma asasinării președintelui Jovenel Moise în iulie anul trecut. Situația are potențialul de a se agrava pe fondul unui blocaj politic, în condițiile în care mandatul premierului interimar Ariel Henry s-a încheiat la 7 februarie, declanșând o criză de legitimitate și agravând problemele economice ale națiunii.

Henry a insistat să rămână în funcție până când vor putea fi organizate alegeri. Încă nu a fost stabilită nicio dată.

Haiti se confruntă în prezent cu o serie de alte crize. În 2010, insula din Caraibe a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,2 care a ucis aproximativ 360 000 de persoane și a devastat o mare parte a insulei. Pe fondul unei insecurități persistente și al violenței între bande, Haiti s-a străduit să se recupereze și să reconstruiască.

Apoi, în august, insula a fost lovită de un alt cutremur, care a ucis peste 300 de persoane și a devastat o mare parte din sudul țării.

Duminică, Henry a anunțat creșteri ale salariului minim în încercarea de a reprima protestele.

Dar creșterea de 185 de gulguțe (1,80 dolari) pe zi pentru muncitorii din fabrici nu a făcut decât să îi înfurie. „Vă puteți imagina? Am doi copii și trebuie să plătesc pentru o casă”, a declarat Andre Saintil, în vârstă de 38 de ani. „Guvernul ne ține în mizerie”.

„Oamenii nu pot face nimic cu acest salariu mizerabil”, a spus Jean Wilkens Pierre.

Muncitorul de 39 de ani, angajat într-o fabrică, a declarat că salariul abia acoperă costurile de hrană și transport, într-o perioadă în care Haiti înregistrează o inflație de două cifre. El a declarat că nu ar accepta nimic mai puțin decât un salariu minim zilnic de 1.500 de gourdes (14 dolari).

El făcea parte dintr-o mulțime care purta ramuri de copac și scanda: „Ați mărit benzina, dar nu ne-ați mărit salariile”, referindu-se la anunțul recent al premierului că guvernul nu își mai poate permite să mențină subvențiile pentru combustibil.

„Probabil că ei cred că nu putem rezista, că vom obosi să protestăm, dar aceasta va fi o luptă continuă… pentru ca ei să înțeleagă că suntem ființe umane”, a declarat Saintil.

Henry a anunțat și alte creșteri salariale, inclusiv un nou salariu zilnic de 540 de gourdes (5 dolari) pentru cei care lucrează în restaurante și în agricultură și 770 de gourdes (peste 7 dolari) pentru cei angajați în locuri precum supermarketuri, reprezentanțe auto și firme de pompe funebre.

sursa articol:www.aljazeera.com