BREAKING NEWSPOLITICULTIMA ORĂ

PNL a depus un proiect de lege pentru accesul animalelor de companie în instituțiile publice și în mijloacele de transport în comun

Fostul ministru a anunțat pe pagina sa de Facebook că alături de colegii săi Gheorghe Pecingină, Raluca Turcan, Maria Gabriela Horga, George Șișcu și George Cristian Tuță a depus un proiect în acest sens.

Marcel Vela a început postarea cu un citat din Mark Twain și lăudând oamenii care au animale de companie.

„Un pas mic pentru România, un pas mare pentru animale! ‘Cine nu a iubit animalele, înseamnă că a trăit degeaba’ Mark Twain. Încep prin a felicita sufletele curate ale românilor și a le mulțumi tuturor celor care cresc, adoptă și îngrijesc animale! Cei care aleg să viețuiască împreună cu sufletele nobile și sincere ale animalelor sunt oamenii buni, cu inimă mare, cei care le iubesc și le tratează ca pe niste adevărați membri de familie. Animalele de companie, educate și cuminți, sunt acele ființe care sunt capabile de cea mai pură dragoste, chiar dacă nu o pot exprima în cuvinte. Pentru că și ele așteaptă de la noi puritate, iubire și atașament, suferă enorm atunci când sunt lăsate singure în case, așteptând triste și sechestrate revederea cu stăpânii lor, oamenii care le sunt esența propriului destin”, a scris senatorul pe Facebook.

Marcel Vela a notat că, din punctul său de vedere, oamenii sunt datori să respecte “cele cinci drepturi…(1) de a nu suferi de foame și de sete, (2) de a fi ferite de disconfort, (3) de a nu suferi dureri, leziuni si boli, (4) de a manifesta un comportament firesc și (5) de a nu suferi de frică sau de stres.”

“Credem că este timpul ca și România să intre în rândul statelor civilizate și din acest punct de vedere, din respect pentru animale si stăpânii lor, evident respectându-se regulile de igienă sanitar-veterinară, cât și drepturile și siguranța tuturor celorlați oameni. Pe lângă a le asigura un confort acestor animale, trebuie să rezolvăm de multe ori și o necesitate. Întâlnim o altă situație în viața reală, atunci când stăpânul nu are autoturism personal iar animalul are nevoie de o urgență medicală. Practic, este imposibil să urce cu el intr-un taxi sau un mijloc de transport în comun, deși animalul este vaccinat, cipat, curat și cuminte”, a continuat el.

Senatorul a menționat că în “Spania și Germania există boluri cu apă inclusiv pe străzi, animalele având voie chiar în magazine, restaurante și instituții. Totodată, confortul animalelor și respectul stapânilor sunt lucruri respectate și în alte țări, ca Austria, Belgia, Estonia, Finlanda, Franța, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Slovenia, Suedia și Elveția”.