În condiţiile anunţului Premierului Nicolae Ciucă referitor la achiziţia de către România de gaz natural lichefiat (LNG) din SUA, Partidul Mişcarea Populară consideră că este nevoie de o investiţie strategică urgentă: construirea unui terminal LNG la Constanţa în perioada următoare. Alternativa este să primim acelaşi gaz care să fie preluat din Grecia şi să vină prin Bulgaria, costurile finale fiind evident mult mai mari. Un astfel de terminal multifuncţional poate fi extrem de avantajos şi în momentul în care va fi modificată legea off shore şi vom reuşi să exploatăm hidrocarburile din Platforma Continentală a Mării Negre.
PMP atrage atenţia că mai toate ţările europene cu ieşire la mare s-au pregătit pentru o astfel de eventualitate. Până şi Germania, dependentă în proporţii de 66% de gazul rusesc, a anunţat săptămâna trecută, prin cancelarul Olaf Scholz, construirea cât mai rapidă a două terminale noi. De asemenea, Guvernul de la Berlin a alocat deja 1,7 miliarde de euro pentru rezervarea unor cantităţi importante de LNG în perioada imediat următoare.
Realitatea obiectivă este că doar România, Bulgaria şi ţările baltice au ieşire la mare, dar nu au astfel de terminale LNG. În acest moment, la nivel european, există 37 de astfel de terminale, din care 26 se află în ţări membre UE.
„Guvernul are de făcut trei lucruri: 1) Să le transmită americanilor că vor să construiască un terminal LNG la Constanţa şi vrea să importe direct gazul, nu prin intermediari din Grecia şi Bulgaria; 2) Să îi reamintească Preşedintelui Erdogan că, în anul 2011 (în mandatul Preşedintelui Traian Băsescu), a fost semnat un Parteneriat Strategic între România şi Turcia şi ar fi normal ca Guvernul de la Ankara să permită tranzitarea cargourilor cu LNG prin strâmtorile Dardanele şi Bosfor; 3) Turcia este ţară NATO şi trebuie să înţeleagă faptul că este o chestiune strategică aprovizionarea cu gaz natural a flancului Estic al Alianţei în contextul războiului nejustificat şi inconştient declanşat de Vladimir Putin în Ucraina”, a declarat preşedintele PMP, europarlamentarul Eugen Tomac.
PMP consideră total nepotrivită atitudinea pasivă a actualului Executiv care gândeşte problema independenţei energetice faţă de Federaţia Rusă doar din perspectiva aprovizionării pentru iarnă, nu şi din perspectiva costurilor. Şi aşa industria românească puternic consumatoare de energie (în special cea petrochimică) este pusă pe butuci de preţurile din iarna 2021 – 2022. Dacă România va ajunge să cumpere LNG la preţuri ridicate din cauza costului de transport prin conductele din Grecia şi Bulgaria, atunci multe ramuri industriale nu vor mai face faţă şi vor falimenta.
„Considerăm că este dezirabil să luăm gaz natural lichefiat din SUA sau Qatar decât să apelăm la gazul lui Putin prin care Europa finanţează indirect războiul din Ucraina. Este bine că şi celelalte state UE acţionează direct în acest sens, foarte multe ţări luând decizia construirii de noi terminale LNG. România trebuie să ia însă în considerare şi costul. Ar fi o reuşită economică importantă dacă am construi acel terminal la Constanţa care ne poate ajuta pe termen lung. Acum, este momentul unei viziuni strategice curajoase şi să nu mergem doar după val, ratând astfel o oportunitate cu care am putea să nu ne mai întâlnim”, a concluzionat Eugen Tomac.
Biroul de presă al PMP Suceava