BREAKING NEWSULTIMA ORĂ

Operatiunea CIOARA. Plângere penală împotriva Spitalului de Urgență Suceava pentru distrugerea cuiburilor de ciori, făcută de Garda de Mediu

Operatiunea Cioara din Suceava a ajuns pe masa procurorilor. Spitalul Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a ales cu plângere penală, făcută de Garda de Mediu, din cauză că a distrus cuiburile de ciori din curtea spitalului vechi.

Comisarul-șef al Comisariatului Județean Suceava al Gărzii Naționale de Mediu,  Adriana Iordache, a declarat ziaristilor că acțiunea spitalului este infracțiune la regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice, ciorile fiind protejate prin lege.

Iordache a sustinut  că în urma unui apel la Garda Națională de Mediu și a unei sesizări primite în luna mai a acestui an, cu privire la distrugerea cuiburilor de ciori, comisarii de mediu au mers la spital și au constatat că aspectele semnalate se confirmă.

„În data de 13 mai 2022 în curtea spitalului a avut loc o acțiune de distrugere a cuiburilor de ciori, rezultând mai mulți pui de cioară, aflați în diverse stadii ale ciclului de dezvoltare, căzuți pe spațiul verde. O parte din puii de cioară au fost preluați de Asociația Casa lui Patrocle și relocați ulterior într-un sanctuar de păsări, la Sibiu”, a arătat Adriana Iordache.

Ea a mai spus că ciorile au rămas fără cuiburi în urma unei acțiuni de toaletare a copacilor, efectuată de o firmă privată, la comanda Spitalului Județean.

Sesizarea penală făcută de Garda de Mediu a ajuns la Parchet, care a solicitat Poliției să facă cercetări. Fiind vorba despre o faptă încadrată ca infracțiune, spitalul a scăpat ieftin doar cu amendă; cealaltă variantă era ca persoana din spital care a comandat distrugerea cuiburilor să ajungă la închisoare.

„Deteriorarea, distrugerea și/ sau culegerea intenționată a cuiburilor și/ sau ouălor din natură” pentru toate speciile de păsări, inclusiv migratoare constituie infracțiune, conform OUG nr. 57/ 2007 privind regimul ariilor naturale protejate.

 

In 2018, Operatiunea Cioara din centrul Sucevei s-a incheiat cu succes si fara plangeri la magistrati. 300 de cuiburi de ciori au fost doborate de angajatii Primariei Sucevei insa Garda de Mediu nu s-a dus glont la procurori.

in 2005,prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a impuscat,  doua ciori din parcul central al municipiului, alte 48 fiind doborate de vanatorii Asociatiei de Vanatori „Bucovina”, in cadrul unei actiuni initiate de Primaria Suceava. Prefectul de Suceava a aprecia ca, pentru limitarea numarului de ciori din oras, aceasta campanie de impuscare trebuie dublata si de o actiune de distrugere a cuiburilor.