BREAKING NEWSPOLITICULTIMA ORĂ

PESTE 70 DE PERMISE REȚINUTE DE POLIȚIȘTI ÎN CADRUL UNOR ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR RUTIERE

 

PESTE 70 DE PERMISE REȚINUTE DE POLIȚIȘTI ÎN CADRUL UNOR ACȚIUNI PENTRU PREVENIREA ACCIDENTELOR RUTIERE.În perioada 03 – 05.11.2023, polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni cu efective sporite pentru prevenirea accidentelor rutiere. Au fost avute în vedere principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave și segmentele de drum cu risc rutier crescut. 

 

În cadrul acțiunilor au fost ridicate în total 74 de permise de conducere și au fost aplicate peste 570 de sancțiuni contravenționale la regimul rutier.

 

Astfel, în perioada 03 – 05.11.2023, în intervalul orar 08:00 – 12:00 respectiv 15:00 – 18:00, Serviciul Rutier împreună cu formaţiunile rutiere din cadrul I.P.J. Suceava au organizat şi executat acțiuni preventiv-reactive, pentru prevenirea accidentelor produse pe fondul vitezei excesive.

Au fost aplicate 449 de sancțiuni contravenționale, din care pentru viteză excesivă – 260, depăşiri neregulamentare  – 13, alte abateri – 176.

Valoarea contravenţiilor este de 253.575 lei

De asemenea, au fost reținute 64 de permise de conducere reţinute ( viteză – 32, depăşire – 13, altele – 19) și au fost ridicate 9 certificate de înmatriculare (I.T.P., defecțiuni, etc.), fiind constatată și o infracțiune în flagrant.

 

O altă acțiune cu efective sporite a fost organizată de către polițiștii rutieri pe linia prevenirii și combaterii conducerii sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Au fost testaţi alcoolscopic 869 de conducători auto, alți 29 fiind terstați și cu aparatele drugtest.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 128 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 44.810lei.

Au fost reținute 10 permise de conducere și un certificat de înmatriculare, fiind constatate și 8 infracțiuni rutiere, din care: 2 conducerea unui vehicul sub influența alcoolului; 1 conducerea unui vehicul sub influența altor substanțe; 5 conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

 

Atenție la modificările legislative – Legea numărul 213/2023!

 

Această lege prevede că șoferii care conduc fără drept, sub influența alcoolului sau a stupefiantelor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane, vor fi condamnați la închisoare cu executare nu cu suspendare. Astfel, Legea nr. 213 din 2023 care modifică articolul 91 din Codul Penal prevede faptul că: (3^1) Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336.

 

Potrivit noilor reglementări, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea uneia sau mai multor persoane, iar persoana care a provocat accidentul se afla într-una dintre următoarele situații:

  • nu deținea permis de conducere;
  • deținea un permis de conducere necorespunzătorcategoriei din care făcea parte vehiculul respectiv ori permisul i-a fost retras sau anulat ori exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau nu avea dreptul de a conduce autovehicule;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere având o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge;
  • a condus un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere sub influența substanțelor psihoactive.

 

 

Pentru siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic, polițiștii vă recomandă:

Nu vă urcaţi sub nicio formă la volan, dacă aţi consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise!

Consumul de alcool reprezintă una din cauzele încă frecvente care afectează capacitatea de conducere, deşi exista tendinţa de a se subestima rolul său.

De cele mai multe ori, conducătorii auto aflaţi sub influenţa alcoolului sau drogurilor comit frecvente încălcări ale normelor de circulaţie, conduc cu viteză excesivă, se angajează în depăşiri neregulamentare sau execută în mod periculos virajele.

Consumul de băuturi alcoolice și droguri reduce viteza de reacţie şi precizia mişcărilor şi poate determina scăderea acuităţii vizuale şi auditive a şoferilor.

Legea pedepseşte conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul după ce şoferul acestuia a consumat băuturi alcoolice sau substanțe interzise, iar concentraţia în sânge depăşeşte limita legală! Astfel, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge. De asemenea, pe timpul cercetării, permisul de conducere este reţinut, fără drept de circulaţie.

Consumul de alcool și droguri constituie un factor de mare risc asupra traficului rutier, influenţând în mare măsură producerea accidentelor de circulaţie!

Nu uitați, comportamentul dumneavoastră are urmări directe şi asupra celorlalţi participanţi la trafic!   

 

 sursa.IPJ Suceava

Print Friendly, PDF & Email