BREAKING NEWSMONDEN

Peste 43.000 de români îşi sărbătoresc onomastica la praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva.Urări și felicitări pentru cei ce își sărbătoresc onomastica

43.261 de români îşi sărbătoresc onomastica pe 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva, cel mai întâlnit prenume feminin fiind Paraschiva – peste 35.000, conform datelor furnizate de Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit MAI, sunt 39.649 de persoane de sex feminin şi 3.412 de sex masculin care îşi sărbătoresc onomastica vineri.

În ceea ce priveşte prenumele feminine, situaţia este următoarea:
– Chiva – 427;
– Chivuţa – 567;
– Pachiţa – 411;
– Parasca – 1.135;
– Parascheva – 1.884;
– Paraschieva – 45;
– Paraschiva – 35.046;
– Paraschivuţa – 2;
– Paraschiţa – 77;
– Parastiţa – 8;
– Vuţa – 47.

La prenumele masculine, MAI are în evidenţă prenumele:
– Chivu – 226;
– Chivuţă – 2;
– Paraschiv – 3.061;
– Paraschivu – 12;
– Paraschiţă – 6;
– Petcu – 10

 Urări și felicitări de bine care pot fi transmise prin SMS pentru Sf. Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei

Toți cei care poartă numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu, își serbează onomastica în data de 14 octombrie, când are loc marea sărbătoare religioasă Sfânta Parascheva. Originea numelui Paraschiv și Paraschiva provine din limba greacă și înseamnă “vineri”.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, este o sărbătoare foarte importantă pentru români, iar moaștele Sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iași de peste 250 de ani.

Sărbătoarea Sfintei Parascheva poate fi un prilej foarte bune pentru a trimite mesaje, sms-uri cu felicitări și urări de bine celor care poartă acest nume. Iată câteva exemple de mesaje și urări pentru sărbătoriții zilei de Sfânta Parascheva, din care vă puteți inspira dacă sunteți în pană de idei:

Paraschiva, îngerii să-ți călăuzească pașii și Sfânta Parascheva să-ți lumineze drumul în viață! La mulți ani!

În această sfântă zi, îți doresc numai bine, multă fericire, îndeplinirea tuturor dorințelor, și fie ca Sfânta Parascheva să te călăuzească mereu în viață.

Ziua numelui să-ți fie luminoasă și să se prelungească în multe altele aducatoare de bucurii!

De ziua ta aș vrea ca noaptea, să nu cadă prea devreme, iar dacă va cădea să îți aducă în dar un cer cu multe stele! Și… cea dintâi care o să cadă, aș vrea să fie steaua mea! Tu s-o privești, ea să îți șoptească: să fii iubită de ziua ta!

Mă bucur că exiști în viața mea și mă bucur că Sfânta Parascheva, al cărui nume îl porți, mi te-a dăruit.

Porți numele unei sfinte și mă închin în fața ta, pentru că ești ca o icoană dragă sufletului meu. Mi-ai fost aproape la greu și la bine, iar acum vreau să îți mulțumesc pentru tot.La mulți ani! Să ai puterea să faci lumea mai bună și să fericești pe toți în jurul tău cu bunătatea ta.

Fie ca lumina Sfintei Parascheva să ne țină mereu aprinsă calea dragostei! Te iubesc din tot sufletul!

Îți mulțumesc că îmi luminezi viața cu prezența ta, în fiecare zi! La mulți ani, draga mea (dragul meu) Paraschiv(a)!Iubirea tăcută și nemărginită ce mi-o porți, încrederea și respectul față de tine, de mine, de noi, de relația noastră, mă fac zilnic să te iubesc tot mai mult.

Îi cer Sfintei Parascheva cea al cărei nume îl porți, să rămână cu ochii asupra ta, să îți călăuzească pașii, să iîți lumineze viața și să îți dea puterea să păstrezi în suflet iubirea pe care mi-o porți cu aceeași intensitate cu care și eu la rândul meu o port.