GENERAL

Peste 300 de suceveni au fost diagnosticați de la începutul anului cu HIV, tuberculoză sau hepatită virală

Luna aceasta, printr-o campanie de conștientizare a riscurilor, DSP sfătuiește populația cum să se protejeze de aceste boli transmisibile.

Direcția de Sănătate Publică derulează pe tot parcursul aceste luni Campania ”Luna Națională a Informării despre Bolile Transmisibile: HIV/SIDA, tuberculoza și hepatita virală”.

Infectarea cu HIV, bacilul tuberculozei și virusurile hepatitice nu are impact doar asupra sănătății, ci și asupra integrării în societate, de multe ori persoanele diagnosticate ajungând să fie marginalizate și stigmatizate, iar, uneori, toate acestea duc la sărăcie. ”Pandemia de COVID-19 a dezvăluit inegalitățile înrădăcinate în societățile noastre. Orice criză a sănătății îi lovește cel mai puternic pe cei mai săraci și pe cei mai vulnerabili. Cu toate acestea, o situație de criză este și un semnal de alarmă, un prilej de a face lucrurile diferit, mai bine și împreună. Eliminarea stigmatizării și discriminării și fundamentarea răspunsurilor noastre prin prisma drepturilor omului și a adaptării la gen sunt esențiale pentru a pune capăt acestor boli transmisibile”, au transmis reprezentanții DSP.

În județul nostru, în cursul anului trecut au fost diagnosticate 15 cazuri noi de HIV/SIDA iar în primele trei trimestre ale acestui an, 19 suceveni au primit acest diagnostic. În ceea ce privește infectarea cu Tuberculoză, sunt mai multe cazuri, în 2021 fiind descoperite 203 cazuri noi iar anul acesta, până în luna septembrie, 196 de pacienți au fost diagnosticați cu Tuberculoză. 97 de suceveni au fost luați în evidență de către medicii infecționiști, anul trecut, fiind diagnosticați cu hepatită virală, anul acesta, în primele nouă luni ale anului, mai adăugându-se încă 79 de pacienți cu hepatită virală.