BREAKING NEWSINTERNAȚIONALULTIMA ORĂ

Peste 1 milion de ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul invaziei ruse

În total 1,1 milioane de ucraineni s-au întors în ţara lor de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al serviciului ucrainean de pază a frontierei, Andrii Demcenko, informează AFP.

„De la această dată (24 februarie), 1,1 milioane dintre concetăţenii noştri s-au întors în Ucraina”, a afirmat Demcenko în timpul unei conferinţe de presă.

Demcenko nu a precizat în ce proporţie aceste persoane sunt ucraineni care au fugit din ţară la începutul invaziei sau sunt ucraineni care trăiau în străinătate înainte de război.

El a adăugat că frontierele ucrainene au fost traversate de „aproape cinci milioane de persoane în cele două sensuri”.

Cu toate acestea, potrivit cifrelor Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi publicate miercuri, a fost depăşit pragul de cinci milioane de ucraineni care au fugit din ţara lor.

Europa nu s-a mai confruntat cu un val de refugiaţi atât de mare de la Al Doilea Război Mondial.

Întoarcerea ucrainenilor în ţara lor sau la căminele lor se face totuşi simţită, astfel încât primarul Kievului, Vitali Kliciko, le-a cerut săptămâna trecută celor care au fost evacuaţi din capitală – până la jumătate dintre cei 2,8 milioane de locuitori ai capitalei – să nu se întoarcă deocamdată.

Însă mass-media locale estimează că sunt circa 50.000 de persoane se întorc în fiecare zi în capitala ucraineană.

Înainte de război, populaţia Ucrainei era de peste 37 de milioane de persoane pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev, fără a lua în calcul Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi regiunile din est unde secesioniştii pro-ruşi au proclamat independenţa a două aşa-zise republici, Doneţk şi Lugansk.