INTERNAȚIONAL

Peste 1.300 de arestări în timpul protestelor de mobilizare din Rusia, potrivit monitorului

Peste 1.300 de persoane au fost arestate la demonstrațiile din Rusia împotriva anunțului președintelui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a civililor pentru a lupta în Ucraina, a declarat miercuri un grup de monitorizare a poliției.

Grupul de monitorizare OVD-Info a numărat cel puțin 1.332 de persoane reținute la mitingurile din 38 de orașe din întreaga țară după discursul de dimineață al lui Putin către națiune.

Protestele au fost cele mai mari din Rusia de la demonstrațiile care au izbucnit după anunțul intervenției militare a Moscovei în Ucraina în februarie.

Jurnaliștii AFP aflați în centrul capitalei ruse, Moscova, au declarat că cel puțin 50 de persoane au fost reținute de poliția care purta echipament antirevoltă pe o stradă comercială principală.

În fosta capitală imperială a Rusiei, Sankt Petersburg, reporterii AFP au văzut cum poliția a înconjurat un mic grup de protestatari, i-a reținut și i-a urcat într-un autobuz.

Protestatarii scandau „Nu mobilizării!”.

„Toată lumea este speriată. Eu sunt pentru pace și nu vreau să fiu nevoit să trag. Dar a ieși acum este foarte periculos, altfel ar fi fost mult mai mulți oameni”, a declarat protestatarul Vasili Fedorov, un student care purta un simbol pacifist pe piept.

„Am ieșit la miting plănuind să particip, dar se pare că au arestat deja pe toată lumea. Acest regim s-a condamnat singur și își distruge tineretul”, a declarat Alexei, un locuitor în vârstă de 60 de ani care a refuzat să își dea numele de familie.

„Am venit să spun că sunt împotriva războiului și a mobilizării”, a declarat pentru AFP Oksana Sidorenko, o studentă. „De ce decid ei viitorul meu în locul meu? Mi-e teamă pentru mine, pentru fratele meu”.

Alina Skvortsova, în vârstă de 20 de ani, a declarat că speră ca rușii să înțeleagă în curând natura ofensivei Kremlinului în Ucraina vecină.

„De îndată ce vor înțelege cu adevărat, vor ieși în stradă, în ciuda fricii”, a spus ea.

Agenția de știri Interfax a citat ministerul rus de interne, care a declarat că a anulat încercările de a „organiza adunări neautorizate”.

Toate demonstrațiile au fost oprite, iar cei care au comis „încălcări” au fost arestați și conduși de poliție în așteptarea unei anchete și a urmăririi penale, a adăugat acesta.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a declarat miercuri că Rusia va mobiliza inițial aproximativ 300.000 de rezerviști, după ce Putin, într-un discurs televizat, a avertizat că Moscova va folosi toate mijloacele militare disponibile în Ucraina.

Zborurile din Rusia au fost aproape complet rezervate în această săptămână, au arătat miercuri datele companiilor aeriene și ale agențiilor de turism, într-un aparent exod al persoanelor care nu doresc să se alăture conflictului.

 

articol preluat: www.voanews.com