GENERAL

Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România prin PTF Porubne – Siret. Și Punctul de Control Trecere a Frontierei Vicovu de Sus unde trec doar camionae goale este blocat

Peste 1.100 de camioane aşteaptă să intre în România prin Punctul de Trecere a Frontierei Porubne – Siret, au declarat reprezentanţii autorităţilor vamale ucrainene. Potrivit surselor citate, pe teritoriul ucrainean coloana de maşini de mare tonaj care urmează să facă formalităţile de ieşire din Ucraina şi intrare în România se întinde pe câţiva zeci de kilometri.

“Punctele de trecere a frontierei „Siret-Porubne” și „Vicovu de Sus – Crasna” de la granița româno-ucraineană rămân închise pentru circulația camioanelor”, conform declarațiilor locotenent-colonelului Igor Zarudneev, adjunctul șefului Detașamentului de grăniceri Cernăuți.

Potrivit polițiștilor de frontieră, din cauza blocării acestor puncte de trecere, coada de camioane a crescut semnificativ.

„De două zile, două puncte de trecere din partea română sunt blocate. Niciun camion nu este lăsat să treacă. În prezent, la punctul de trecere, s-a format o coadă de 1.100 de camioane, iar la Crasna, la punctul de trecere, sunt 60 de camioane goale”, a declarat Igor Zarudneev, conform BucPress.

Niciun camion nu a tranzitat Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret, între Ucraina şi România, începând de luni după-amiază, ca urmare a protestului agricultorilor şi transportatorilor români, potrivit datelor transmise, miercuri, de purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Suceava (STPF), Alina Petraru, citata de Agerpres. Traficul pentru automarfare este întrerupt complet pe sensul de  intrare în România, arată sursa citată. “Începând din data de 15 ianuarie 2024, ora 16,15, traficul prin PTF Siret pentru automarfare, pe sensul de intrare în ţară, este întrerupt, din cauza protestelor fermierilor şi transportatorilor”, a afirmat reprezentantul STPF.

În schimb, în această perioadă, tranzitul prin PTF Siret al autoturismelor, microbuzelor şi autocarelor s-a desfăşurat atât pe intrarea, cât şi pe ieşirea din România.

Autorităţile din Suceava au decis să permită camioanelor care sunt blocate în Punctul de Trecere a Frontierei Siret să se deplaseze spre frontieră, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Suceava.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Suceava, Roxana Iuliana Botezatu, camioanele se  deplaseaza în coloane de câte zece de la Siret până în Punctul de Trecere a Frontierei.
Conform Jandarmeriei, miercuri dimineaţă, la protestul agricultorilor mai participau 52 de tractoare, şase camioane, 15 autoturisme şi aproximativ 100 de persoane.