GENERAL

Pestă africană la doi porci dintr-o gospodărie din Preuteşti. Ce spun sefii de la DSVSA Suceava

După mai multe luni în care în judeţul Suceava nu a evoluat vreun focar de pestă africană la porcine domestice, un nou caz a fost confirmat, zilele trecute, în Preuteşti. Este vorba despre o gospodărie a populaţiei, în care, după analizarea probei de sânge de la animalul suspectat, laboratorul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava a confirmat infectarea cu virusul PPA.

Directorul adjunct al instituţiei sucevene, dr. Dănuţ Corneanu spune că la solicitarea DSVSA a fost convocat Comitetul local pentru combaterea bolilor, luate fiind măsuri urgente în focar şi zona de protecţie. „S-a derulat toată procedura specifică, conform manualului operaţional” precizează dr. Dănuţ Corneanu. Deoarece gospodarul sacrificase încă un porc care prezenta aceleaşi semne ale bolii, întreaga cantitate de carne din congelator a fost confiscată.

Directorul executiv la DSVSA, dr. Mihai Sorin Voloşeniuc, informează că a fost făcută o catagrafiere a tuturor porcinelor din zonă, populaţia fiind rugată să semnaleze orice posibilă infectarea cu virusul pestei porcine africane. „Sperăm să fie un caz singular, de aceea este foarte important, ca la primele semne, precum lipsa poftei de mâncare şi apariţia de pete roşii, proprietarul animalului să anunţe medicul veterinar” subliniază directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentară Suceava. Potrivit dr. Mihai Sorin Voloşeniuc sursa virusului ar reprezenta-o moara din curtea respectivei gospodării, la care se vine la măciniş cu boabe din judeţele limitrofe, inclusiv din Iaşi, judeţ cu mai multe focare în evoluţie. Se presupune că proprietarul porcinelor infectate ar fi hrănit animalele cu tărâţe sau făină din transporturile în cauză, dar nu este exclus ca virusul fi fost „păstrat” chiar de la anterioarele îmbolnăviri din Preuteşti. În judeţul Suceava, ultimul de focar de pestă africană la porcul domestic a fost stins pe 28 februarie 2022, dar sub monitorizare se află 6 focare la mistreţi.