BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Percheziții la o mănăstire ortodoxă din Transcarpatia, în care măicuțele solicitau „trezirea Mamei Rusia”

Colaboratorii  Serviciului de Securitate al Ucraianei au verificat o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Ucrainene din Transcarpatia, în care măicuțele solicitau „trezirea Mamei Rusia”

Angajații SBU au finalizat inspecția pe teritoriul Mănăstirii Sf. Chiril și Metodie a Episcopiei Mucacevo. Acest lucru a fost raportat pe site-ul Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Agenția a raportat că peste 20 de persoane au fost supuse unor interviuri aprofundate în contraspionaj, inclusiv folosind un poligraf.

„Angajații SBU au găsit materiale de promovare și propagandă. Cea mai mare parte a literaturii a fost scrisă de personalități ruse  și publicată de tipografui rusești”, potrivit unui comunicat.

Printre cărțile găsite de oamenii legii se numără cele cu „conținut xenofob cu ficțiuni jignitoare despre alte naționalități și religii”. Potrivit SBU, broșurile găsite neagă dreptul Ucrainei la independență și subliniază că Rusia, Ucraina și Belarus „nu pot fi divizate”.

„În ciuda interzicerii șefului eparhiei la  mănăstire au a continuat să-l pomenească în timpul rugăciunilor pe Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse Kiril Gundyaev, care a binecuvântat armata rusă să omoare ucraineni. Aici s-a elaborat  chiar și un așa-numitul „memorial”, care a argumentat de ce exact este imposibil să refuzăm să-l menționăm pe Patriarhul Moscovei. În cazul neascultării, aceștia au amenințat că vor înlăturați de la preoție”, a informat SBU.

De asemenea, în cadrul evenimentelor, angajații SBU au găsit textele cântecelor pro-ruse care glorificau „pământul rusesc” și chemau la „trezirea Mamei Rusia”.

Toate materialele vor fi trimise pentru cercetare adecvată de către experți.

Într-un comunicat al sinodului Bisericii Ortodoxe Ucrainene, faptul că unele mănăstiri și duhovnici au fost percheziționați recent este un motiv de îngrijorare. „Din păcate, unii s-au confruntat deja cu acuzații grave. În acest sens, insistăm asupra obiectivității acțiunilor oamenilor legii. Ancheta trebuie să fie imparțială și să nu fie însoțită de acuzații nefondate. Încă o dată, vă îndemnăm cu respect să nu începeți un război intern, ci să ne unim cu toții pentru a supraviețui și a învinge răul care astăzi ne stă în fața. Numai munca noastră comună fără conflicte interioare va putea opri vărsarea de sânge”, potrivit comunicatului.