Un număr de 13 percheziţii au fost efectuate, marți dimineață, în judeţele Olt, Vâlcea şi în Capitală, într-un caz ce vizează infracţiuni legate de operarea ilegală cu dispozitive sau programe informatice, accesul ilegal la un sistem informatic, alterarea integrităţii datelor, falsul informatic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, toate în formă continuată.
În paralel, procurorii Parchetului General din Bamberg au realizat două percheziţii domiciliare pe teritoriile Germaniei şi Austriei, conform informaţiilor transmise de Poliţia Română.
Marţi, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Vâlcea şi procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Vâlcea au pus în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară, în judeţele Vâlcea şi Olt şi în municipiul Bucureşti.
Activităţile s-au desfăşurat într-o cauză penală vizând destructurarea unei grupări de criminalitate organizată constituită în vederea săvârşirii infracţiunilor de operaţiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice (120 de acte materiale), acces ilegal la un sistem informatic (120 de acte materiale), alterarea integrităţii datelor informatice (120 de acte materiale), fals informatic (708 acte materiale) şi înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave (708 acte materiale), toate în formă continuată.
Simultan, procurorii Parchetului General din Bamberg au efectuat două percheziţii domiciliare, pe teritoriile Germaniei şi Austriei.
Din cercetările efectuate, cu sprijinul Eurojust, în cadrul unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Germania, a reieşit că, în anul 2022, trei persoane ar fi constituit, pe teritoriul României, un grup infracţional organizat, la care ar fi aderat ulterior şi alţi membri, scopul fiind obţinerea de beneficii materiale importante din săvârşirea unor infracţiuni de înşelăciune.
Astfel, în perioada august 2022 – decembrie 2024, membrii grupului de criminalitate organizată, folosind metode specifice de phishing, ar fi preluat controlul asupra a 120 de conturi aparţinând unor utilizatori ai unei platforme internaţionale de comerţ online, care ar fi avut un istoric mare de tranzacţii comerciale efectuate fără incidente.
Ulterior, persoanele cercetate, beneficiind de credibilitatea persoanelor vătămate pe respectiva platformă, le-ar fi utilizat conturile postând anunţuri fictive de vânzare, bunuri pe care, în realitate, nu le deţineau.În acest mod, ar fi indus în eroare mai multe persoane (cetăţeni străini), pe care le-ar fi determinat să vireze, în conturi bancare ce ar fi fost deschise de către interpuşi ai grupării, sume de bani aferente unor produse comandate, dar care, în fapt, nu existau.
Până în prezent, au fost identificate 708 persoane vătămate din Europa, care au înregistrat prejudicii totalizând peste 106 milioane de euro.
Amploarea deosebită a fenomenului infracţional în Germania, determinată de numărul mare de sesizări înregistrate pe teritoriul întregii ţări, modul de operare complex precum şi caracterul transnaţional a determinat desfăşurarea investigaţiilor împreună cu autorităţile judiciare române în cadrul unei Echipe Comune de Anchetă, înfiinţată în scopul identificării şi tragerii la răspundere penală a tuturor participanţilor la comiterea infracţiunilor.Sunt puse în aplicare mandate de aducere emise pe numele persoanelor cercetate, precum şi un mandat european de arestare emis de autorităţile din Germania.
Audierile se desfăşoară la sediul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Vâlcea.