ACTUALITATEBREAKING NEWSNAȚIONALULTIMA ORĂ

Perchezitii DNA Iasi la Biroul Vamal Iaşi si la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București

Procurorii DNA Iași fac, astăzi, 162 de percheziții într-un dosar legat de corupția din vămi, potrivit unui comunicat al instituției.

Printre cei vizați de anchetă este și șeful biroului vamal Iași. Cercetările vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție şi evaziune fiscală.

Se mai fac percheziţii şi la domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București.

Procurorii suspectează nouă funcționari vamali din cadrul Direcției Regionale Vamale lași în protejarea activităților ilegale a 14 firme care importau din Turcia haine și parfumuri contrafăcute.

Potrivit unui domunicat al DNA Iaşi, prejudiciul estimat la acest moment este de aproximativ 58 de milioane de lei. Faptele au fost comise începînd din ianuarie 2022.

 Procurorii DNA Iași audiază mai mulți suspecți în dosarul importurilor ilegale din Turcia. Structura DNA de la Iași a desfășurat astăzi 162 de percheziții în mai multe locații din 8 județe. În Moldova, perchezițiile au fost în județele Suceava, Botoșani și Iași. Cea mai importantă, desigur, a fost cea din sediul Vămii Iași, clădirea de la Fortus. În total, sunt suspecți 9 funcționari vamali, cel mai important fiind șeful Oficiului Vamal de la Iași. Conform precizărilor DNA Iași, în ultimele 10 luni acești funcționari ar fi protejat activitatea de import desfășurată de 14 firme. Respectivele societăți comerciale importau din Turcia haine și parfumuri contrafăcute.

COMUNICAT Biroul de Informare și Relații Publice

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

În cursul zilei de 23 noiembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 162 de locații (o instituție publică), restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București.

În cauză procurorii au beneficiază de sprijin din partea lucrătorilor din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (Direcția de Investigare a Criminalității Economice și Financiare și structurile teritoriale aflate în coordonare, Direcția de Operațiuni Speciale, Brigada Operațiuni Speciale Iași, Unitatea Centrală de Analiză a Informației), Direcția Generală Antifraudă Fiscală, Autoritatea Vamală Română, precum și lucrători din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Iași, Brigada Specială de Intervenție Jandarmi București, Brigada Mobilă de Jandarmi Bacău,

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare.