ACTUALITATENAȚIONALULTIMA ORĂ

Percheziții de amploare în România și în SUA la o grupare care clona carduri peste ocean. Prejudiciul uriaș pe care l-ar fi produs

In  perioada 2021-2024, prin utilizarea unor metode specifice de skimming, ar fi copiat și compromis date ale cardurilor bancare aparținând unor rezidenți americani (utilizate în momentele efectuării de plăți prin sisteme POS și/sau cel al efectuării tranzacțiilor la dispozitivele de tip ATM) și, ulterior, ar fi efectuat retrageri de numerar, în cuantum de peste 1.000.000 de USD.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Galați și Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Iași,  în cadrul unei acțiuni de cooperare judiciară internațională în materie penală, împreună cu agenți speciali din cadrul Homeland Security Investigations – Biroul București, Biroul Los Angeles, Biroul San Diego, agenți speciali ai Serviciului Secret al Statelor Unite ale Americii – Biroul București, Biroul San Diego, polițiști ai Los Angeles County Sheriff’s Department și cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați și un procuror federal din cadrul Southern District of California – Departamentul de Justiție al Statelor Unite ale Americii, au acționat în vederea destructurării a două grupări infracționale organizate, specializate în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălarea banilor.

Printr-o planificare și coordonare în timp real a activităților operative, la data de 5 septembrie 2024, autoritățile judiciare române au efectuat 10 percheziții domiciliare, în județul Iași, în vederea destructurării grupării infracționale organizate, specializată în comiterea infracțiunii de spălarea banilor.

În același timp, autoritățile judiciare americane au efectuat 3 percheziții domiciliare, în statul California, în vederea destructurării grupării infracționale organizate, specializată în comiterea de infracțiuni informatice.

Din materialul probator administrat a rezultat că, în cursul anului 2021, pe teritoriul statului California, s-ar fi constituit o structură infracțională organizată, formată din cetățeni români și bulgari, care ar fi acționat până în luna septembrie 2024.

Membrii acesteia ar fi procurat și utilizat echipamente destinate copierii și clonării datelor inscripționate pe cardurile bancare.

Astfel, în perioada 2021-2024, prin utilizarea unor metode specifice de skimming, ar fi copiat și compromis date ale cardurilor bancare aparținând unor rezidenți americani (utilizate în momentele efectuării de plăți prin sisteme POS și/sau cel al efectuării tranzacțiilor la dispozitivele de tip ATM) și, ulterior, ar fi efectuat retrageri de numerar, în cuantum de peste 1.000.000 de USD.

O parte dintre sumele rezultate din activitățile infracționale ar fi fost utilizate de membrii structurii de criminalitate organizată în vederea achiziționării de imobile și bunuri de valoare, atât în Statele Unite ale Americii, cât și în Mexic.

O altă parte a banilor obținuți prin săvârșirea infracțiunilor menționate ar fi fost trimisă în România, prin utilizarea sistemelor de transfer monetar (utilizând inclusiv documente false de identitate) sau prin intermediul firmelor de coletărie (banii fiind disimulați în bunuri de larg consum).

Pe teritoriul României, membrii grupării infracționale organizate, specializată în spălarea banilor ar fi preluat, prin persoane interpuse, sumele de bani, pentru a fi investite.

În urma perchezițiilor efectuate pe teritoriul României, au fost descoperiți și ridicați, în numerar, 202.090 de euro și 192.400 de USD.

Asupra acestora, cât și a două imobile, situate în municipiul Iași și orașul Podu Iloaiei, s-a dispus, la data de 6 mai 2024, instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului de către procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați.

De asemenea, în cursul perchezițiilor efectuate pe teritoriul statului California, au fost descoperiți și ridicați, în numerar, 550.000 USD și bijuterii în valoare de 38.000 USD.

La aceeași dată, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Galați au dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față 3 persoane, pentru 60 de zile.

Pe teritoriul Statelor Unite ale Americii au fost dispuse măsuri preventive față de membrii structurii infracționale organizate, investigate de autoritățile judiciare americane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de Direcția Operațiuni Speciale din Poliția Română.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași.

Print Friendly, PDF & Email