Curtea de Apel Suceava a admis astazi, contestaţiile în anulare formulate de contestatorii Iurniuc Ghiocel Radu şi Goicea Nicolae, împotriva deciziei penale nr. 1118 din data de 07.12.2020, pronuntată de Curtea de Apel Suceava, în dosarul nr. 3430/206/2015.
Trebuie amintit că Nicolae Goicea, șeful Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Suceava, a fost condamnat definitiv în cursul anului 2020, de magistrații de la Curtea de Apel. Goicea a fost condamnat atunci la o pedeapsă de 2 ani și 2 luni de închisoare. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, cu un termen de supraveghere de 2 ani. De asemenea, nu are dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, nu are dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme.
Aceeasi instanta a desființat astazi, în parte, decizia penală contestată şi, procedând la rejudecarea apelurilor: În temeiul art. 421 pct. 2 lit. a Cod procedură penală, admite apelurile declarate de inculpaţii Iurniuc Ghiocel Radu şi Goicea Nicolae împotriva sentinţei penale nr. 225 din data de 05.12.2019, pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. 3430/206/2015*.
Desfiinţează, în parte, sentinţa penală mai sus menţionată şi, în rejudecare: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 2 ani şi 11 luni închisoare aplicată inculpatului Goicea Nicolae şi repune în individualitatea lor pedepsele componente.
Înlătură dispoziţiile de condamnare a inculpatului Goicea Nicolae pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, prev. de art. 297 alin.1, rap. la art. 308 alin. 1 Cod penal, cu aplicare art. 35 alin.1 Cod penal, de instigare la săvârsirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 47 raportat la art. 342 alin. 1 Cod penal, cu reţinerea art. 35 alin. 1 Cod penal şi de instigare la uz de armă fără drept prev. de art. 47 raportat la art. 343 alin. 1 Cod penal, cu retinerea 35 alin. 1 Cod penal. Înlătură aplicarea pedepselor complementare şi accesorii.
În temeiul art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedură penală, art. 154 alin. (1) lit. d) ?i art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. (1) Cod penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Goicea Nicolae, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu în formă continuată, prev. de art. 297 alin.1, rap. la art. 308 alin. 1 Cod penal, cu aplicare art. 35 alin.1 Cod penal, de instigare la săvârșirea infracţiunii de nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, prev. de art. 47 raportat la art. 342 alin. 1 Cod penal, cu reţinerea art. 35 alin. 1 Cod penal şi de instigare la uz de armă fără drept prev. de art. 47 raportat la art. 343 alin. 1 Cod penal, cu reținerea 35 alin. 1 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Si Iurniuc Ghiocel Radu este liber ca pasărea cerului
În același dosar a fost judecat şi Radu Ghiocel Iurniuc, unul dintre subalternii șefului AJVPS Suceava. Radu Ghiocel Iurniuc a primit o condamnare de 4 ani şi o lună de închisoare în regim de detenţie, asta în condiţiile în care mai avea deja o condamnare cu suspendare, pentru infracţiuni din aceeaşi sferă.
Dosarul a stat în instanță aproximativ 5 ani, perioadă în care s-a ajuns la instanţa de apel, care însă a trimis cauza spre rejudecare. Dosarul a fost reanalizat de magistraţii de la Câmpulung Moldovenesc, care au dat ieri o soluţie, iar recent a ajuns din nou în apel, iar soluția dată luni este una definitivă.
Curta de Apel Suceaa a decontopit pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 1 lună închisoare aplicată inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu şi repune în individualitatea lor pedepsele componente. Înlătură dispoziţiile de condamnare a inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu pentru săvârşirea infracţiunilor de uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin.1 Cod penal şi de nerespectare a regimului armelor și munițiilor în formă continuată, prevăzută de art. 342 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal.
Înlătură aplicarea pedepselor complementare şi accesorii. Înlătură dispoziţia de anulare, în baza art. 97 alin.1 Cod penal, a beneficiului suspendării sub supraveghere a executării pedepsei principale rezultante de 2 ani şi 11 luni închisoare la care a fost condamnat inculpatul prin sentinţa penală nr. 104 din 20 iulie 2017 a Judecătoriei Câmpulung Moldovenesc. În temeiul art. 396 alin. (6) raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) Cod procedură penală, art. 154 alin. (1) lit. d) ?i art. 5 Cod penal, cu referire la art. 155 alin. (1) Cod penal interpretat prin Deciziile nr. 297/2018 și nr. 358/2022 ale Curții Constituționale, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Iurniuc Ghiocel Radu, pentru săvârșirea infracțiunilor de uz de armă fără drept, prev. de art. 343 alin.1 Cod penal şi de nerespectare a regimului armelor și munițiilor în formă continuată, prevăzută de art. 342 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare de la urmărirea penală şi din primă instanţă, referitor la inculpaţii Iurniuc Ghiocel Radu şi Goicea Nicolae, avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Anulează formele de executare emise în baza sentinţei penale nr. 225 din 05.12.2019 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. 3430/206/2015*, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1118 din data de 07.12.2020 pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, faţă de inculpatul Iurniuc Ghiocel Radu, inclusiv MEPÎ nr. 438/2019 din 07.12.2020 emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Constată că, în baza MEPÎ nr. 438/2019 din 07.12.2020 emis de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc emis în baza sentinţei penale nr. 225 din 05.12.2019 pronunţată de Judecătoria Câmpulung Moldovenesc în dosarul nr. 3430/206/2015*, rămasă definitivă prin decizia penală nr. 1118 din data de 07.12.2020 pronunţată de Curtea de Apel Suceava – Secţia penală şi pentru cauze cu minori, inculpatul Iurniuc Ghiocel Radu a fost încarcerat în intervalul 07.12.2020 – 04.07.2022. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale şi ale deciziei atacate care nu sunt contrare prezentei decizii. În temeiul art. 275 alin. 3, 6 Cod procedură penală, cheltuielile judiciare din prezentul cadru procesual rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată, astăzi, 20.04.2023, prin punerea deciziei la dispoziţia părţilor şi a procurorului prin intermediul grefei instanţei, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală.
Acuzații aduse de edilul comunei Virgil Saghin
Fostul primar al comunei Vatra Moldoviţei, Virgil Saghin, a reclamat la Poliţie şi la Parchet că paznicul de vânătoare din localitate, Radu Ghiocel Iurniuc, l-a ameninţat în mai multe rânduri cu moartea, mai exact că îl împuşcă. Aceste ameninţări au fost proferate în prezenţa mai multor martori. Iurniuc a fost prins pe 13 septembrie 2014 în flagrant de organele de poliţie şi cele silvice tăind şi sustrăgând fără drept arbori şi a considerat că primarul Saghin este cel care a sesizat faptele către autorităţi. Nu trebuie omis că Iurniuc a fost judecat şi pentru infracţiunea de ameninţare faţă de primar, însă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc a încetat procesul pentru acest capăt de acuzare, ca urmare a retragerii plângerii penale. Nu se știe care a fost motiul pentru care primarul a decis să își retraga plângerea penala împotriva lui Iurniuc.
Oamenii legii au ridicat armele lui Iurniuc, Goicea i le-a restituit
Revenind la firul poveştii din 2014, în joc a intrat şi Nicolae Goicea, directorul AJVPS Suceava. Subalternul său, Iurniuc, a înaintat o contestaţie în instanţă faţă de măsura de ridicare a armelor. Imediat, în baza contestaţiei, directorul AJVPS Suceava, Nicolae Goicea, i-a restituit armele paznicului de vânătoare Radu Ghiocel Iurniuc, fără a solicita vreun aviz de la poliţie. Pe parcursul cercetărilor s-a stabilit că acest episod al restituirii armelor nu a fost singular.
Procurorii au explicat că, deşi măsura de ridicare a armelor a fost contestată în instanţă, executarea sancţiunii nu putea fi suspendată, prevederile legale fiind clare în acest sens. De altfel, contestaţia a fost respinsă ulterior definitiv şi irevocabil de către Curtea de Apel Suceava.
Magistratii au descoperit, pe parcurs, şi alte infracţiuni
Neregulile imputate lui Goicea nu s-au oprit acolo. El a mai fost acuzat şi că „l-a determinat în mod expres, cu rea-credinţă, pe inculpatul Iurniuc Ghiocel Radu ca în intervalul 13-20.12.2014 să împuşte trei exemplare de cervide de pe fondul de vânătoare nr. 26 Paltinul, în baza unei autorizaţii de vânătoare individuale emise tot ca urmare a dispoziţiilor verbale ale inculpatului Goicea, folosind o carabină fără a avea drept de port şi folosire pentru această armă, neavând emis vreun document legal care să i-l confere”, au arătat procurorii.
,,În acest dosar au mai fost cercetaţi încă doi angajaţi ai AJVPS Suceava, care i-au returnat armele lui Iurniuc, la dispoziţia lui Goicea, fără a avea cunoştinţă de faptul că restituirea acestora este o încălcare grosolană a legislaţiei privind regimul armelor şi muniţiilor. Procurorii au stabilit fără dubiu că persoana din cadrul AJVPS Suceava care răspunde în mod direct de dotarea cu armament a personalului este Nicolae Goicea, aspect confirmat chiar de el în faţa organelor de cercetare penală. El a declarat în faţa procurorului de caz că este directorul AJVPS Suceava din 1992 şi răspunde de bunul mers al instituţiei, iar cu privire la dotarea cu armament de serviciu a personalului angajat este unicul decident. Dosarul a fost instrumentat de prim-procurorul de la acea vreme din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc,, arata monitoruldesuceava.ro, in 2020.
sursa foto:intermedia TV