INTERNAȚIONAL

Pentagonul: Avioanele rusești interceptează avioanele Marinei americane

Trei avioane de patrulare ale Marinei americane „au fost interceptate în mod neprofesionist” de avioane rusești în timp ce zburau în spațiul aerian internațional deasupra Mării Mediterane în weekend, a declarat miercuri Pentagonul.

De ce este important: În timp ce oficialii americani avertizează asupra unei prezențe sporite a trupelor rusești la granița cu Ucraina, oficiali ai Departamentului de Stat și ai Pentagonului au declarat în declarații trimise prin e-mail că SUA „și-au făcut cunoscute îngrijorările” oficialilor de la Kremlin „prin canale diplomatice” cu privire la incidentele avioanelor P-8A din Mediterana.

Deși „nu este neobișnuit” ca avioanele rusești să se apropie de avioanele militare americane, cele mai multe dintre acestea sunt considerate profesioniste și sigure, potrivit CNN, care a fost primul care a relatat despre întâlnirea „extrem de apropiată”.
Ce se spune: „În timp ce nimeni nu a fost rănit, astfel de interacțiuni ar putea duce la erori de calcul și greșeli care duc la rezultate mai periculoase”, a declarat un purtător de cuvânt al Pentagonului.

„SUA va continua să opereze în siguranță, cu profesionalism și în conformitate cu legislația internațională în apele și spațiul aerian internațional. Ne așteptăm ca Rusia să facă același lucru”.
Demn de luat în seamă: Ministerul rus al Apărării a declarat marți, într-o declarație, că Rusia desfășoară exerciții militare în estul Mării Mediterane.

„Principalul obiectiv al exercițiului în curs de desfășurare este de a exersa acțiunile Marinei și ale Forțelor Aerospațiale pentru a proteja interesele naționale rusești în oceane, precum și de a contracara amenințările militare ale Federației Ruse din direcțiile maritime și oceanice”, a declarat ministerul apărării.
„Peste 140 de nave de război și nave de sprijin, peste 60 de avioane, 1.000 de unități de echipament militar și aproximativ 10.000 de militari sunt implicați în exercițiile navale în curs de desfășurare”, a adăugat acesta, fără a preciza locul desfășurării exercițiilor.

sursa articol: www.axios.com