BREAKING NEWSINTERNAȚIONAL

Pene de curent generalizate – scenariul sumbru la care se așteaptă Austria și UE. Ministrul Apărării de la Viena: „Întrebarea nu este dacă vor veni, ci când vor veni”

Austria și UE trebuie să se pregătească pentru pene de curent de mare amploare, susține ministrul austriac al Apărării Klaudia Tanner, într-un interviu pentru publicația „Welt”, citată de Die Presse.

Klaudia Tanner care face parte din Partidul Popular (OVP) – partid condus de cancelarul austriac Karl Nehammer – se așteaptă la întreruperi de energie electrică pe scară largă în Uniunea Europeană în următoarea perioadă, relatează G4Media.ro.

Potrivit oficialului de la Viena, probabilitatea unei pene de curent în anumite părți ale UE în viitorul apropiat este foarte mare, spune ea, iar „întrebarea nu este dacă va veni, ci când va veni”.

Ea a subliniat că riscul unei pene de curent generalizate a crescut semnificativ ca urmare a războiului din Ucraina: „Pentru Putin, atacurile hackerilor asupra alimentării cu energie electrică din Occident sunt un mijloc de război hibrid. Nu ar trebui să ne prefacem că aceasta este doar o teorie. Trebuie să ne pregătim pentru pene de curent în Austria și în Europa.” Tanner a subliniat că „până cel târziu în a patra zi de pană de curent, o treime din populație nu ar mai putea să aibă grijă de ea însăși”. Prin urmare, armata vrea să înființeze până în 2025 un total de 100 de barăci autosuficiente, care să se poată întreține singure timp de două săptămâni. În plus, ar trebui să existe așa-numitele insule de securitate, care „în caz de urgență pot fi puncte de contact pentru ajutoarele civile și pentru ofițerii de aplicare a legii”.

Cât privește războiul care a intrat, astăzi, în cea de-a 307 zi, aceasta nu este prea optimistă privind înceheierea conflictului în viitorul apropiat. Din contră, Tanner spune că Rusia are rezerve enorme de material și soldați.

„Din fericire, Ucraina a făcut realizări foarte importante, dar are un teritoriu imens de apărat. Nu este clar dacă va exista vreodată un învingător în acest război”, arătat ministrul Apărării de la Viena.

Ea a făcut apel la comunitatea internațională să se concentreze mai mult pe negocieri pentru a rezolva războiul, solicitându-le acestora colaboreze cu Ucraina în această problemă. „De asemenea, se poate vedea că Occidentul, care sprijină Ucraina de luni de zile cu arme și miliarde, trebuie să colaboreze cu Kievul pentru a afla când se va atinge limita acestui război și când are sens să înceapă negocierile într-un format adecvat”, a declarat ministrul apărării.

Aceasta este „o chestiune dificilă”, dar comunitatea internațională ar trebui acum să se ocupe mai intens de această chestiune, potrivit lui Tanner. „În acest context, nu trebuie să uităm că prețurile ridicate la energie, care sunt o consecință a războiului brutal de agresiune al lui Putin împotriva Ucrainei, ar putea fi percepute din ce în ce mai mult ca o povară de către oamenii din Occident”, mai arată sursa citată.