RELIGIE

Pelerinaj la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica

Mii de pelerini sunt aşteptaţi şi anul acesta la sanctuarul naţional marian de la Cacica (jud. Suceava) în zilele de 14 şi 15 august 2022, cu ocazia sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. La unele celebrări va participa şi ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti.

În afara pelerinilor din România, vor fi prezenţi şi credincioşi din străinătate sau credincioşi români care locuiesc în diaspora, veniţi special pentru a participa la pelerinajul de la Cacica. Printre pelerini vor fi: PS Iosif Păuleţ, episcop de Iaşi, PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iaşi, şi PS Petru Gherghel, episcop emerit.

Duminică, 14 august, la ora 12.00, pr. Damian-Gheorghe Pătraşcu, ministru provincial al Provinciei „Sfântul Iosif” din România a Ordinului Fraţilor Minori Conventuali, va celebra Sfânta Liturghie de deschidere a pelerinajului. Predicile de la Liturghiile principale ale pelerinajului vor fi ţinute de pr. Petru-Sebastian Tamaş, director al Oficiului pentru Pastoraţia Şcolară în Dieceza de Iaşi.

Din programul celebrărilor de la Cacica face parte şi pelerinajul tinerilor şi al persoanelor consacrate de duminică, 14 august, pelerinaj reluat anul acesta după anii pandemiei. Pelerinii care vor fi însoţiţi de PS Petru Sescu sunt invitaţi să se unească în rugăciune şi să participe la pelerinajul pe jos spre Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica cu o intenţie specială: pacea pentru lumea întreagă. Pelerinajul pe jos începe la circa 5 km de Cacica, la ora 12.30, urmând ca la ora 13.30 să aibă loc ritul primirii tinerilor pelerini, iar la ora 18.00 va fi Sfânta Liturghie celebrată de PS Petru Sescu, animată de tineri, seminarişti şi persoane consacrate.

Privegherea mariană cu lumânări de la ora 22.00 constituie pentru pelerini apogeul ajunului sărbătorii Adormirea Maicii Domnului. Rugăciuni şi cântece în cinstea Maicii Domnului se vor înălţa din glasurile şi din inimile pelerinilor. Celebrarea va fi prezidată de PS Iosif Păuleţ.

În ziua de hram, luni, 15 august, vor avea loc, la ora 6.00, Sfânta Liturghie în limba română, iar la ora 7.30 Sfânta Liturghie greco-catolică. Liturghia în limba maghiară va fi la ora 8.30, iar Liturghiile în limba polonă şi în limba germană, la ora 9.15.

În centrul sărbătorii Adormirea Maicii Domnului este Sfânta Liturghie de hram celebrată la ora 11.00, de ÎPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, alături fiind şi PS Iosif Păuleţ, care va avea un mesaj special adresat pelerinilor. La Liturghie vor concelebra PS Petru Sescu, PS Petru Gherghel şi aproximativ 100 de preoţi din ţară şi din străinătate. La final icoana va fi purtată în procesiune în jurul bisericii şi vor fi binecuvântate florile şi obiectele religioase aduse de pelerini.

În scrisoarea pastorală dată ca o invitaţie la pelerinajul de la Cacica, cu titlul „Pelerini la Sanctuarul Maicii Domnului de la Cacica„, PS Iosif Păuleţ i-a invitat pe credincioşi, în aceste timpuri dificile, să se îndrepte către sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Cacica, pentru că aici, „împreună cu ceilalţi fraţi, asemenea unei familii reunite în numele Domnului, avem posibilitatea să simţim mai intens ocrotirea Mamei noastre cereşti. Prezenţa ei plină de grijă şi duioşie ne poate da puterea şi curajul de care avem nevoie pentru a înainta cu încredere pe căile vieţii”. Mesajul păstorului Diecezei de Iaşi se încheie cu o invitaţie la rugăciune: „Având în vedere situaţia tensionată din ţara vecină, Ucraina, alături de intenţiile personale de rugăciune, vă invit în mod special anul acesta să ne rugăm Sfintei Fecioare Maria, cerându-i să mijlocească la Fiul ei darul păcii pentru noi şi pentru lumea întreagă”.

Întregul program al pelerinajului va fi transmis în direct audio/video de echipa ERCIS FM, radioul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

* * *

Sanctuarul de la Cacica este un loc de rugăciune şi meditaţie, sfinţit prin prezenţa icoanei miraculoase a Preacuratei Fecioare Maria, copie a icoanei „Madona Neagră” de la Częstochowa (Polonia), care a fost adusă la Cacica în anul 1809. Sanctuarul se găseşte în frumoasa regiune bucovineană, la 19 km de Gura Humorului şi la 36 de km de Suceava. Bazilica se află în centrul localităţii, care este înconjurată de dealuri acoperite cu păduri, pajişti, delectând prin această imagine privirea oricărui trecător. Actuala biserică a fost construită între anii 1903 şi 1904, în stil neogotic, în crucieră, din piatră cioplită şi cărămidă roşie presată, urmând un proiect din Polonia. Biserica a fost consacrată în ziua de 16 octombrie 1904, de către arhiepiscopii de Lvov: Józef Bilczewski şi Józef Weber. Cu această ocazie s-a stabilit celebrarea oficială a hramului şi a pelerinajului în cinstea Adormirii Maicii Domnului din ziua de 15 august. În ziua de 15 august 1996, biserica a fost declarată sanctuar diecezan; în anul 1997 a fost declarată sanctuar naţional, iar în anul 2000 Papa Ioan Paul al II-lea a acordat bisericii titlul de „basilica minor”.

Biroul de Presă
Pr. Adrian Blăjuţă