Parlamentul European declanșează procedura de urgență pentru înarmarea statelor UE. Deputații europeni au votat marți pentru creșterea producției europene de muniție și rachete în sprijinul Ucrainei și pentru refacerea stocurilor statelor membre.
Parlamentul European a decis marți, 9 mai, să abordeze de urgență propunerea de regulament pentru creșterea producției europene de muniție și rachete în sprijinul Ucrainei și pentru refacerea stocurilor statelor membre. Deputații au votat cpentu declanșarea procedurii de urgență pentru a da curs rapid propunerii de regulament al UE privind sprijinirea producției de muniții (ASAP), depusă de Comisia Europeană la 3 mai.
Parlamentul va numi o echipă de negociere și va supune la vot în plen proiectul legislativ în cadrul următoarei sesiuni plenare, care va avea loc în perioada 31 mai – 1 iunie la Bruxelles. Deputații europeni vor începe apoi negocierile cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord politic, pe care deputații îl vor vota apoi în plen în iulie.
Luni, deputații europeni au avut o dezbatere cu comisarul pentru piața internă și industrie Thierry Breton pe tema proiectului legislativ.
„Sunt încrezător că în decurs de 12 luni vom putea să ne creştem capacitatea de producţie la un milion de muniţii pe an în Europa”, a declarat marţi, 2 mai, comisarul pentru industrie din cadrul Comisiei Europene Thierry Breton. Acesta a vorbit apoi despre faptul că această nouă măsură ar reprezenta cea de-a treia fază a planului de acțiune aprobat în urmă cu două luni, un plan menit să trimită cel puțin un milion de obuze de 155 mm către Kiev, dar și de a reface rezervele țărilor care în acest timp au sărit în ajutorul Ucrainei în războiul său cu Rusia.
Este vorba despre un instrument financiar în valoare de 500 de milioane de euro. Peste jumătate din această sumă, 260 de milioane, provin din Fondul European de Apărare. Noul instrument european va face posibilă o majorare a producției de obuze chiar pe teritoriul Uniunii Europene. Comisia Europeană dorește să încheie e contracte cu un număr de 15 companii care produc astfel de muniție pe continent.
Propunerea de regulament al UE privind sprijinirea producției de muniții (ASAP) are ca scop livrarea urgentă de muniții și rachete în Ucraina și sprijinirea statelor membre pentru a-și reface stocurile. Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanțări de 500 milioane de euro, inițiativa are ca scop creșterea capacității de producție a UE și soluționarea penuriei actuale de muniții, rachete și componente ale acestora.
În paralel, deputații europeni lucrează la viitorul Act privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziții publice comune (EDIRPA), pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre în faza de achiziții publice pentru a acoperi cele mai urgente și critice lacune.