„Pelerinajul de Florii este rugăciune în procesiune și adunare în mișcare”, le-a amintit Patriarhul Daniel miilor de credincioși care au urcat Dealul Patriarhiei sâmbătă seară pentru a rememora Intrarea Domnului în Ierusalim.
„Acest pelerinaj este o mărturisire a credinței în Hristos cel răstignit și înviat, dar și o prietenie cu El, Biruitorul morții. Pelerinajul este o binecuvântare pentru cetate și o bucurie pentru pelerini”, a spus Preafericirea Sa.
Începută la Mănăstirea Radu Vodă cu slujba Vecerniei, procesiunea a continuat pe Bulevardele Mărășești și Dimitrie Cantemir, apoi în Piața Unirii spre Dealul Patriarhiei. Clericii și mirenii, având ramuri în mâini, au inundat străzile Capitalei cu mireasmă de tămâie și cântări bisericești.
După ce a sfințit icoana Intrării Domnului în Ierusalim, Patriarhul Daniel le-a vorbit pelerinilor despre simbolistica Sâmbetei lui Lazăr și a Duminicii Floriilor.
”Iisus mergea în fiecare an în pelerinaj
„Încă din copilărie, Domnul Iisus mergea în fiecare an în pelerinaj la Ierusalim, cu prilejul Paștelui iudaic. Ultima dată însă, El a mers la Ierusalim după ce a înviat din morți pe prietenul său Lazăr din Betania care murise cu patru zile înainte”, a semnalat Preafericirea Sa.
„Minunea învierii lui Lazăr a patra zi a produs mare admirație în poporul simplu (…) Atunci mulți iudei au crezut în Iisus. Din acest motiv, cărturarii și fariseii plini de invidie și ură au hotărât să-l ucidă. Astfel, învierea lui Lazăr a grăbit moartea lui Iisus prin răstignire înainte de Paștele iudaic”.
Părintele Patriarh a insistat pe valențele eshatologice ale Învierii lui Lazăr, citându-i pe Sfântul Chiril al Alexandriei și pe teologul apusean Petru Hrisologul.
„Acești doi părinți, unul din Răsărit și altul din Apus, în aceeași perioadă, au interpretat într-un sens asemănător Învierea lui Lazăr ca fiind o prefigurare a învierii de obște”.
”Iisus a plâns umanitatea
„Iisus, în mod voit a dorit să arate că poate învia nu numai pe cineva care a murit recent, ci și pe cineva care a intrat în descompunere, care devine țărână. Astfel, Hristos Domnul a dorit ca din învierea prietenului său Lazăr din Betania să facă o icoană a învierii morților la sfârșitul veacurilor”.
Patriarhul Daniel a subliniat explicația Sfântului Chiril la expresia „Iisus a lăcrimat”:
„Nu a plâns numai pentru Lazăr, ci pentru întreaga fire omenească, care a ajuns muritoare. A plâns umanitatea întreagă”.
De ce a plâns Iisus? „Pentru că nu este propriu să moară celui creat după Chipul lui Dumnezeu cel veșnic viu. Omul a fost făcut pentru nemurire și viață veșnică, nu pentru mormânt. Moartea a fost un accident, o consecință a păcatului neascultării”, a explicat Patriarhul României.
La final, Patriarhul a mulțumit celor care au făcut posibilă organizarea Pelerinajului de Florii și le-a urat tuturor sărbători binecuvântate.
La Catedrala Patriarhală este așezat spre cinstire în aceste zile un fragment din moaștele Sfântului Lazăr.
Sursa:basilica.ro