𝗣𝗮̆𝘀𝘁𝗿𝗮̆𝘃𝗮̆𝗿𝗶𝗮 𝗩𝗮𝗹𝗲𝗮 𝗣𝘂𝘁𝗻𝗲𝗶 a fost înfiinţată în 1896, la sugestia regelui Carol I, cu scopul de a repopula râurile de munte și este 𝗰𝗲𝗮 𝗺𝗮𝗶 𝘃𝗲𝗰𝗵𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝘁̦𝗮𝗿𝗮̆.
Astăzi, această păstrăvărie, aflată în administrarea 𝗢𝗰𝗼𝗹𝘂𝗹𝘂𝗶 𝗦𝗶𝗹𝘃𝗶𝗰 𝗣𝗼𝗷𝗼𝗿𝗮̂𝘁𝗮, din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, produce anual până la
15 tone de pește de consum.

Cobza din păstrăv de la Valeputna între istorie și tradiție gurmandă
La finalul secolului al XIX-lea, la sugestia regelui Carol I legată de repopularea râurilor de munte, era înființată pe râul Putna Mare o păstrăvărie aparținând familiei Antonovici. Cât despre povestea apariției cobzei în cetină (harzob), aceasta începe la 1927 și se leagă de o vizită a familiei regale la Castelul Regal din Poiana Iţcani (situat pe Valea Putnei)

La petrecerea dată în cinstea încoronării regelui Mihai, din dorința de a avea un preparat special, Valerian Antonovici a inventat rețeta păstrăvului afumat cu conuri de brad și lemn de fag care este înveșmântat apoi în ramuri de brad, după cum ne povestește echipa păstrăvăriei Valeputna –
„Și atunci el (Valerian Antonovici) a adus o lostriță. Lostrița era grozav de mare, lungă. Au tăiat-o în două, au pus-o la sare, și… ce să facă cu ea? Cum să o afume? Doar nu se poate lega ca pe carne cu un cârlig și să se pună sus… Atunci el a pus-o pe grătar făcut din sârmă, din doi în doi centimetri, la o distanță cam de 50 centimetri de foc. Trebuie să stai să o păzești și, când s-a afumat frumos, lași să se răcească, apoi faci coșulețul de nuiele, pui cetina de brad și altă parte de cetină deasupra, peștele la mijloc și le legi una de alta.” Peste ani, povestea cobzei din păstrăv continuă la Valeputna care, din 2016, are și o fabrică modernă ce a permis diversificarea preparatelor din pește. Procesul tradițional de afumare a păstrăvului (afumarea cu conuri de brad) se combină cu „reperul cel mai înalt de afumare întâlnit în Scoția, unde se afumă cu mai multe esențe, stejarul fiind pe primul loc, apoi fagul. De asemenea, de acolo a fost preluată metoda de saramurare.”
Periodic, se produc şi puieţi de păstrăv indigen pentru repopularea apelor de munte, însă din familia salmonide se crește păstrăv curcubeu (Salmo gairdneri – Regenbogenforelle) şi păstrăv fântânel (Salvelinus fontinalis – Bachsaibling).
Păstrăvăria Valea Putnei este situată la o altitudine de o mie de metri, are 28 bazine şi un luciu de apă de 4.300 de metri pătrați.

