În contextul în care guvernul de coaliție este pregătit să schimbe în decembrie pozițiile de vârf ale cabinetului, problema delicată a rolului lui Paschal Donohoe în calitate de președinte al Eurogrupului se va afla pe ordinea de zi a reuniunii de lunea viitoare a miniștrilor de finanțe din zona euro de la Bruxelles.
Această problemă a provocat tensiuni în guvern și neliniște în zona euro. În contextul unei serii de crize, capitalele ar prefera să evite o alegere potențial divizivă pentru un nou președinte al Eurogrupului, care ar putea fi necesară din cauza acordului de coaliție.
Pe lângă faptul că Leo Varadkar va deveni Taoiseach, Micheal McGrath, de la Fianna Fáil, îl va înlocui pe Donohoe în funcția de ministru de finanțe.
Conform precedentului, președintele eurogrupului este ales ca persoană care se bucură de încrederea celorlalți 18 miniștri de finanțe, nu ca reprezentant al unui stat membru.
Acest lucru înseamnă că poziția de președinte nu va reveni automat lui McGrath atunci când acesta va prelua funcția de ministru de finanțe.
Dacă, așa cum este de așteptat, Donohoe preia postul lui McGrath la Departamentul pentru Cheltuieli Publice și Reforme, acesta ar putea, teoretic, să rămână președinte al Eurogrupului, deoarece este vorba de un portofoliu economic.
Nici Bruno Le Maire din Franța și nici Nadia María Calviño din Spania nu sunt miniștri de finanțe, dar participă totuși la reuniunile Eurogrupului.
Cu toate acestea, convenția sugerează, de asemenea, că o țară din zona euro nu poate avea doi miniștri în jurul mesei Eurogrupului (cu Donohoe la președinție, interesele Irlandei au fost reprezentate de Gary Tobin, secretar adjunct la Ministerul de Finanțe).
Acest lucru înseamnă că a existat un semn de întrebare cu privire la capacitatea lui Donohoe de a candida pentru un al doilea mandat, atunci când acesta se va încheia în decembrie.
Obținerea de clarificări nu este simplă, deoarece normele care guvernează Eurogrupul sunt atât scurte, cât și generale.
Protocolul 14 la articolul 137 din Tratatul de la Lisabona prevede pur și simplu că „miniștrii statelor membre a căror monedă este euro aleg un președinte pentru o perioadă de doi ani și jumătate, cu majoritatea statelor membre respective”.
Riscul pentru guvernul irlandez a fost că, dacă McGrath devenea ministru de finanțe, Irlanda ar fi trebuit să renunțe la poziția râvnită în cadrul Eurogrupului.
A fost clar că Fianna Fáil se așteaptă ca schimbul de roluri să fie onorat și că McGrath se așteaptă pe deplin să fie așezat la masa eurogrupului.
În ciuda naturii delicate a acestei enigme, guvernul a anunțat aseară că îl nominalizează pe Paschal Donohoe pentru un al doilea mandat de președinte al Eurogrupului.
Un purtător de cuvânt a declarat, fără a-l menționa pe McGrath pe nume, că „ministrul irlandez de finanțe va reprezenta Irlanda și va participa la reuniunile Eurogrupului și ECOFIN”.
Acesta a adăugat: „Dacă va fi reales, ministrul Donohoe își va îndeplini atribuțiile de președinte al Eurogrupului, în calitate de ministru pentru întreprinderi publice și reformă”.
Vor fi de acord și ceilalți membri ai zonei euro cu acest lucru?
Mandatul lui Donohoe expiră înainte de jumătatea lunii ianuarie, iar alți potențiali candidați ar avea timp până la reuniunea Eurogrupului din 5 decembrie pentru a-și propune numele.