BREAKING NEWSPOLITICULTIMA ORĂ

Partidul Verde filiala județeană Suceava consideră că pentru fermierii mici și mijlocii din România sunt vremuri dificile, cu multe lipsuri și cu perspective reduse de redresare.

 Partidul Verde filiala județeană Suceava consideră că pentru fermierii mici și mijlocii din România sunt vremuri dificile, cu multe lipsuri și cu perspective reduse de redresare.

Este doar începutul lunii decembrie, iar în rețele de magazine rar se mai găsesc produse agricole de la fermierii români. De la fructul tradițional al românului, mărul și până la produsele agricole de bază precum cartoful, ceapa, morcovul, toate au ajuns să fie importate, în timp ce în marile bazine agricole ale țării, precum Voinești, Lungulețu sau Matca sute de tone de fructe și legume riscă să se strice în micile depozite ale acestor fermieri din lipsa unor piețe de desfacere și ca urmare a batjocorii la care sunt supuși acești producători agricoli de mafia intermediarilor care cumpără de exemplu kilogramul de mere cu 60-80 de bani și îl revând cu minim 3 lei.

 

Petre Daea, ministrul Agriculturii, este pur și simplu rupt de realitate. Pozează ca primul agricultor al țării, dar nu are nicio strategie eficientă pentru dezvoltarea agriculturii și ajutarea fermierilor mici și mijlocii. Domnule, Petre Daea dacă este o pălărie prea mare pentru dumneavoastră dezvoltarea și eficientizarea agriculturii românești poate ar trebui să lăsați pe altcineva mai interesat de agricultură, că sigur vă permiteți din pensia specială pe care o aveți să trăiți mult mai bine decât majoritatea pensionarilor.

 

În 2018 ministrul Agriculturii Petre Daea afirma că România pierde peste 100 de milioane de tone de sol fertil, un adevăr crunt, dar pentru care ministrul Daea nu a făcut nimic concret în a stopa această pierdere. În zona Olteniei fenomenul de deșertificare se accentuează, iar perdele forestiere lipsesc cu desăvârșire.

 

Pentru Partidul Verde filiala județeană Suceava, agricultura este foarte importantă, drept pentru care propunem următoarele:

  • Agricultura ecologică și sustenabilă să nu dispară.
  • Perdele forestiere să fie realizate în cel mai scurt timp.
  • Albina cel mai important polenizator din agricultură să fie protejată prin stoparea folosirii pesticidelor ce ucid familiile de albine.
  • Tinerii să fie atrași spre agricultură și sprijinirea lor prin programe de dezvoltare și acordarea de credite garantate de stat.
  • Fermierii mici și mijlocii nu mai pot aștepta la infinit ajutor de la stat, ei au nevoie de sprijin acum, când schimbările climatice și inflația i-au adus la sapă de lemn.
  • Verzii susțin asocierea micilor fermieri, scutirea de anumite taxe și impozite pentru atragerea acestor fermieri în asociații și crearea unor punți de legătură între fermieri și rețele de magazine care în final să aducă pe rafturi produse agricole din România.

 

De asemenea, noi, verzii, considerăm că domnul Klaus Iohannis, Președintele României, împreună cu actualul guvern PNL, PSD, UDMR condus de domnul general Ciucă, trebuie să-și asume public eșecul aderării României la Schengen.

 

”Este un pariu politic pierdut din cauza lipsei de anvergură politică a celor de mai sus. Dacă în mediul intern mimarea politicii mai poate prosti pe unii sau pe alții, în plan internațional, dacă vrei să ai succes, trebuie să fii jucător autentic cu un plan strategic clar”, spunea cu subiect și predicat, Marius Lazăr, copreședintele Partidului Verde.

 

Dan Acibotăriţă, preşedinte al Partidului Verde

Filiala jud. Suceava